România dispune de finanţări pe termen lung neutilizate contractate cu BEI, Banca Mondială, BERD în valoare de 3,55 miliarde euro. La o parte din aceste credite plătim deja comisioane de neutilizare, în valoare de milioane de euro anual. Statul român are o datorie externă mică, de 1,6 miliarde euro, însă sectorul privat are o datorie de peste 24 de miliarde de euro.

 

UPDATE: Traian Băsescu vrea să ne împrumutăm

 

Preşedintele a luat o poziţie în favoarea contractării unui împrumut: „România are nevoie de o centură de siguranţă care este un împrumut”. El a clarificat şi chestiunea alegerii sursei financiare, prin cuplarea celor două: „Uniunea Europeană a pus la dispoziţia statelor membre 30 miliarde de euro pentru următorii doi ani. România poate accesa acei bani europeni doar cu condiţia unui parteneriat cu FMI. UE nu are capacitatea Fondului de a verifica modul în care sunt cheltuiţi”.

 

UPDATE2: Banii sunt necesari pentru finanţarea deficitului de cont curent şi a datoriei sectorului privat

 

În opinia şefului statului, România nu are nevoie de credit pentru cheltuielile bugetare sau pentru obligaţiile de plată, ci pentru finanţarea deficitului de cont curent şi a datoriei din sectorul privat, estimată de preşedinte la 24 miliarde de euro plătibili în acest an.

 

Şeful statului nu a mai dat date concrete referitoare la valoarea împrumutului, nici asupra destinaţiei clară a banilor, a termenele de rambursare şi nici a condiţiilor pe care creditorul le va impune.

 

În încheiere, în aplauzele parlamentarilor puterii, şeful statului a declarat că se bucură că „românii au înţeles că promisiunile electorale nu pot fi făcute acum”.