UPDATE

La nivelul intregii Uniuni Europene rata somajului continua ritmul ascendent alimentand ingrijorarile privind o explozie a numarului celor ramasi fara un loc de munca in plina iarna.

Conform datelor Eurostat, in noiembrie somajul din Uniunea Europeana va atinge nivelul de 7,1 procente in crestere fata de nivelul de 6,9% consemnat in octombrie.

 

Siemens, ArcelorMittal si, din pacate, lista continua…

 

Unul dintre cele mai directe si mai dureroase efecte ale crizei economice il reprezinta somajul, numarul celor care isi pierd slujbele crescand de la o zi la alta.

Astfel, dupa ce ieri ArcelorMittal a anuntat concedierea a nu mai putin de 9.000 de angajati, o alta companie de renume face cunoscut faptul ca va opera reduceri semnificative ale personalului pentru a-si reduce costurile si in incercarea de a face fata actualelor conditii de pe piata.

Este vorba despre concernul Fujitsu Siemens Computers (FSC) care va da afara aproape 12% din numarul total al angajatilor pe care ii are in Germania.

De asemenea, producatorul american de automobile General Motors (GM) vizeaza o reducere a costurilor cu angajatii din Europa de cel putin 10%, pentru a face fata impactului reducerii semnificative a cererii de automobile noi.

Printre alte masuri pentru reducerea costurile cu personalul, GM va restrange numarul orelor de lucru si va incerca sa reduca salariile angajatiilor, a declarat presedintele executiv a diviziei europene a GM, Carl-Peter Forster.

Din pacate, acestea nu sunt singurele exemple si nu vor fi nici ultimele, somajul afectand toate tarile, fara exceptie, inclusiv Romania unde din ce in ce mai multe companii anunta disponibilizi definitive sa temporare de personal, ultimul exemplu fiind cel al Azomures care a trimis in somaj tehnic cea mai mare parte a angajatilor.