Potrivit publicaţiei Ekathimerini, Circa 15.000 de oameni se aflau în Piaţa Syntagma din Atena pentru a exprima susţinere faţă de Guvernul premierului de extremă-stânga Alexis Tsipras.

Alte câteva mii de oameni s-au adunat în centrul oraşului Salonic, din nordul Greciei, pentru a denunţa măsurile de austeritate propuse de Grupul Bruxelles – format din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Manifestanţii susţin respingerea, prin referendum, a reformelor propuse de creditorii internaţionali, pe care îi acuză de "şantaj".

"Vieţile noastre nu aparţin creditorilor!" – se poate citi pe pancartele manifestanţilor.

Liderii europeni le-au cerut grecilor să voteze DA, în favoarea măsurilor de austeritate, avertizând că un vot negativ poate duce la excluderea Greciei din zona euro.

Întrebarea care va fi adresată la referendumul programat duminică este următoarea: "Ar trebui acceptată propunerea formulată către Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional?"

Prima căsuţă pe buletinul de referendum va fi NU, iar a doua DA.

Creditorii internaţionali cer Greciei tăierea pensiilor, modificarea legislaţiei muncii şi reducerea deficitului bugetar.

Grecia va intra în incapacitate de plată la 1 iulie, prin neachitarea unei tranşe de 1,6 miliarde de euro către FMI.


Te-ar putea interesa și: