Preşedintele Traian Băsescu a desemnat noul premier. Susţinut de PDL pentru a prelua şefia de la Palatul Victoria,  Lucian Croitoru, consiler al guvernatorului BNR, este cel ales de preşedinte pentru a forma noul Cabinet.

Preşedintele Traian Băsescu spune că l-a ales pe Lucian Croitoru pentru că este un profesionist, neangajat politic. Alegerea a fost făcută în contextul „amânării misiunii de evaluare a FMI din cauza lipsei unui Guvern. Misiunea va avea loc după ce România va avea un Guvern girat de Parlament”, a precizat Băsescu.

După ce a primit nominalizarea, Lucian Croitoru a declarat că se va duce la BNR, pentru o discuţie cu guvernatorul Mugur Isărescu şi apoi la Guvern, pentru o discuţie cu premierul în exerciţiu, Emil Boc.

UPDATE
Priorităţile lui Croitoru

Priorităţile pe termen scurt anunţate de premierul desemnat sunt organizarea alegerilor democratice şi continuarea angajamentelor financiare şi economice cu UE, FMI şi Banca Mondială. Pe termen mediu, se are în vedere creşterea nivelului de trai.

„Cel mai important obiectiv este continuarea angajamentelor financiare şi economice cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială. E o necesitate strictă din două motive. În primul rând, criza financiară a atins România mai mult decât ne aşteptam. În al doilea rând, Guvernul a adresat criza punând la treabă un program economic care are la bază tocmai aceste împrumuturi”, a declarat Lucian Croitoru, premierul desemnat la Controceni.

Croitoru a spus că legile pe care guvernul şi-a asumat responsabilitatea (legea salarizării, cea a învătământului şi cea a restructurărilor din sectorul bugetar) trebuie adoptate. „De asemenea, este foarte important ca până la sfârşitul lui noiembrie să avem adoptată legea pensiilor”, a mai declarat Croitoru.

Obiectivul pe termen mediu: creşterea nivelului de trai

„Orice guvern trebuie să aibă în vedere obiective pe termen lung. Obiectivul României este convergenţa nivelului de trai către cel din Uniunea Europeană. Anii 2007 şi 2008 au arătat că ritmuri foarte înalte de creştere economică nu duc la atingerea acestui obiectiv”, a declarat Croitoru, spunând că trebuie avută în vedere şi stabilitatea macroeconomică, pe lângă creşterea economică.

Creşterea nivelului de trai nu va fi posibilă fără reforme structurale”, susţine Croitoru care avertizează că, în cazul reformelor structurale trebuie pus mai mult accentul pe calitatea capitalului uman, făcând trimitere la reforma sistemului de învătământ.

În ultima parte a discursului, Croitoru a făcut trimitere la convergenţa nominală, spunând că, pentru a adopta euro în 2014, România trebuie să alinieze o serie de indicatori economici (deficitul bugetar, inflaţia, dobânzile) la cele stabilite în tratatul european.

UPDATE 2
Lucian Croitoru: „Voi avea un Guvern politic”

„Am acceptat nominalizarea preşedintelui Traian Băsescu, deci voi face un Guvern politic, dar nu exclud prezenţa specialiştilor susţinuţi de partide. Dacă nu era nici o şansă nu acceptam. Am venit cu încredere şi nu am în vedere să rămân o săptămână. Planurile mele sunt să asigur o continuitate”, a spus Lucian Croitoru. El a fost la BNR pentru a discuta cu guvernatorul Mugur Isărescu şi se va duce la ora 17.00 la Palatul Victoria pentru a se întâlni cu premierul interimar Emil Boc.

Decizia preşedintelui Traian Băsescu de desemnare a lui Lucian Croitoru pentru funcţia de prim ministru al României a fost publicată în Monitorul Oficial.