Guvernul îl nominalizează pe Dacian Cioloş pentru postul de comisar european.

După o şedinţă de numai 10 minute, probabil ultima a actualuilui Cabinet, Executivul a decis să-l propună pe Dacian Cioloş pentru postul de comisar european. „Această propunere va fi trimisă preşedintelui României Traian Băsescu şi apoi va fi transmisă preşedintelui Comisie Europene, Jose Manuel Barroso”, a spus premierul Emil Boc.

Boc a explicat că Guvernul a luat această decizie în urma aprobării prin referendum de către Irlanda a Trataului de la Lisabona şi semnarea de către Polonia a documentului. „Trebuie trimise nominalizările pentru constituirea echipei preşedintelui Comisiei”, a spus Boc.

Nominalizare pregătită încă din ianuarie

Candidatura lui Dacian Cioloş la portofoliul de comisar european pentru Agricultură era pregătită de Guvern încă din ianuarie, potrivit premierului Emil Boc.

Dacian Cioloş a ocupat funcţia de ministru al Agriculturii în Guvernul Tăriceanu.

UPDATE

Cioloş:”Sper să se ţină cont de experienţa mea”

Fostul ministru al Agriculturii, Dacian Cioloş şi-a exprimat speranţa că în atribuirea portofoliului pentru România în viitoarea Comisie Europeană se va ţine cont de experienţa sa profesională.

„Repartizarea portofoliului este de competenţa preşedintelui Comisiei Europene. Sper că în decizia care se va lua să se ţină cont de experienţa mea profesională şi de demnitar. Oricum, guvernul şi preşedintele României sunt cei care vor negocia în continuare acest lucru, în relaţia cu preşedintele Comisiei Europene şi în interiorul Consiliului European”, a declarat, luni seara, pentru Mediafax, candidatul desemnat al României pentru un post de comisar european.

„Cred că în Parlamentul European, în comisia de specialitate, se va urmări în primul rând competenţa comisarului desemnat pentru portofoliul repartizat şi capacitatea acestuia de a propune o viziune de viitor, politică, asupra domeniului pe care îl va gestiona. Sigur, susţinerea politică a unei majorităţi este esenţială, sunt conştient de acest lucru”, a mai spus, Cioloş.

Candidatul român pentru postul de comisar european crede că experienţa sa în problematica europeană, acumulată în ultimii ani şi cunoaşterea „realităţii de pe teren” îi vor fi de folos pentru a face faţă „cu brio” audierilor din Parlamentul European, „dacă va ajunge la acest stadiu”.

„Sper ca prin portofoliul repartizat să fiu în măsură să îmi folosesc experienţa pe care am acumulat-o, în ultimii ani, în problematica europeană şi, cunoscând «realităţile de pe teren», să fac faţă cu brio audierilor din Parlamentul European, în cazul în care voi ajunge la acest stadiu”, a conchis fostul ministru al Agriculturii

DETALII:
Citeşte şi Guvernul îl susţine pe Dacian Cioloş la funcţia de comisar european.
Citeşte şi DEZBATERE: De ce un comisar român pe Agricultură?.