Teama privind o eventuală pandemie de gripă porcină şi consecinţele pe care aceasta le va determina a provocat o scădere a cotaţiilor principalelor burse internaţionale în prima parte a zilei de azi. Acţiunile europene au recuperat, însă, spectaculos, pierderile iniţiale şi au închis în creştere, avansul fiind alimentat de interesul pentru titlurile companiilor farmaceutice, întrucât investitorii au mizat pe cererea de vaccinuri.

Indicele FTSEurofirst 300, al celor mai mari companii europene, a încheiat tranzacţiile în urcare cu 0,5%. Pe alte pieţe, FTSE100, indice care include acţiunile celor mai importante companii listate la Londra, a avansat cu 0,27%, DAX al bursei din Frankfurt a urcat cu 0,61%, în timp ce CAC40 al bursei din Paris a coborât cu numai 0,01%.

Acţiunile GlaxoSmithKline au avansat cu 5,7%, AstraZeneca cu 3,7%, Sanofi-Aventis cu 2,4% şi Roche cu 3,5%.

„Este uşor de identificat sectoarele care sunt vulnerabile unei epidemii de gripă, respectiv transporturile, companiile aeriene, sectorul hotelier, dar sentimentul general este unul pozitiv, după creşterile din ultimele câteva săptămâni”, a declarat Henk Potts, analist la Barclays Stockbrokers. El a arătat că datele care reflectă îmbunătăţirea uşoară din domeniul economic, cum ar fi rezultatele unor companii, compensează potenţialul risc al extinderii unei epidemii de gripă la nivel mondial.

Moneda mexicană şi Air China, printre victimele gripei porcine

Efectele economice ale gripei porcine se fac resimţite şi asupra unor mari companii precum Air China, care a înregistrat o veritabilă prăbuşire a cotaţiilor, de 13 procente.  

Printre companiile aeriene şi de turism afectate se numără şi Lufthansa, cu un declin al acţiunilor de 9%, Britsh Airways, cu 7,3%, Air France-KLM, cu 6,3% şi Tui Travel, cu o scădere de 3,3%.

Analiştii pun acest fapt pe seama temerilor privind o scădere a numărului de pasageri ca urmare a posibiliei răspândiri a gripei porcine.

De asemenea, moneda naţională a Mexicului, peso, a scăzut, ieri, cu 2,3 puncte procentuale, cea mai mare pierdere zilnică din ultimele luni. În Statele Unite, vineri începuse deja să se facă simţit efectul, S&p 500 scăzând cu 1,8%.

UPDATE : Cazuri confirmate şi suspecte de gripă porcină în mai multe ţări

Gripa porcină, care ar fi provocat moartea a 103 persoane în Mexic, pare să se extindă în mai multe state, provocând îngrijorarea autorităţilor sanitare mondiale cu privire la o pandemie la om, relatează AFP, citată de Mediafax.

MEXIC: Ministrul Sănătăţii a anunţat 103 decese cauzate „probabil” de gripa porcină şi 1.614 bolnavi, dintre care 400 sunt în continuare spitalizaţi. Din acest total, numărul confirmat al deceselor este de 20. Mexico şi cei 20 de milioane de locuitori ai săi au suspendat toate activităţile prevăzute pentru duminică, în încercarea de a opri răspândirea virusului. Primarul din Mexico a anunţat duminică cinci noi decese, fără a preciza dacă acestea au fost deja incluse în totalul celor „probabile”.

STATELE UNITE: Un total de 20 de cazuri de gripă porcină au fost înregistrate, dintre care opt la New York, şapte în California, două în Texas, două în Kansas şi unul în Ohio. Washingtonul a declarat „stare de urgenţă sanitară” şi a anunţat depistarea unor cazuri în rândul persoanelor care s-au prezentat la frontieră provenind din ţări afectate de virus. Autorităţile se aşteaptă la noi cazuri.

CANADA: Au fost înregistrate duminică primele şase cazuri de gripă porcină: patru în provincia Noua Scoţie şi două în Columbia Britanică, din vestul ţării. În primele patru cazuri este vorba despre studenţi care au participat la o călătorie în Mexic, în peninsula Yucatan, iar simptomele lor sunt „moderate”. Ceilalţi doi au călătorit de asemenea în Mexic, dar nu au avut nevoie de spitalizare, infecţia lor fiind apreciată drept „benignă”.

NOUA ZEELANDĂ: Nouă liceeni neozeelandezi şi un profesor, care prezentau simptome în urma unui sejur de trei săptămâni în Mexic, sunt „probabil” afectaţi de gripa porcină, fără ca acest lucru să fie confirmat, potrivit ministrului neozeelandez al Sănătăţii, Tony Ryall. Liceeni fac parte dintr-un grup de 25 de persoane de la un colegiu din Auckland, care au revenit dintr-un sejur în Mexic şi au fost plasaţi în carantină sâmbătă în Noua Zeelandă.

AUSTRALIA: Două persoane care au revenit din Mexic şi prezintă simptome de gripă au fost spitalizate şi supuse testelor pentru a stabili dacă sunt purtătoare ale virusului gripei porcine, a anunţat premierul statului Queensland, Anna Bligh, adăugând că acestea nu sunt considerate cazuri confirmate de gripă porcină.

ISRAEL: Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, care s-a întors din Mexic a fost internat luni şi plasat în carantină într-un spital din centrul ţării. Un alt bărbat, în vârstă de 26 de ani, prezentând simptome similare după revenirea din Mexic, a fost spitalizat duminică într-o altă instituţie medicală, „în vederea primelor examinări”, dar nu pare să sufere de gripă porcină.

SPANIA: Ministrul Sănătăţii Trinidad Jimenez a anunţat luni un caz confirmat de gripă porcină la o persoană care a călătorit în Mexic, precizând că acesta este primul caz confirmat în Europa. Numărul cazurilor suspecte în Spania a crescut luni, stabilindu-se la circa 20.

FRANŢA: Ministerul Sănătăţii a declarat luni că în cazul celor şase persoane suspecte de infectare cu virusul gripei porcine a fost vorba de cazuri de gripă obişnuită, fără a avea legături cu epidemia din Mexic. Patru presupuse cazuri de gripă porcină sunt „în curs de investigare”.

MAREA BRITANIE: Două persoane, care au revenit marţi din Mexic au fost internate preventiv duminică în Scoţia, după ce au prezentat „uşoare simptome similare gripei”. O femeie, care a ajuns în Marea Britanie din Canada, a fost spitalizată în nord-vestul ţării ca măsură de precauţie pentru a verifica dacă a fost afectată de gripa porcină.

ELVEŢIA: Cinci elveţieni reveniţi din Mexic sunt suspecţi de infectare cu virusul gripei porcine şi fac obiectul examinărilor, a anunţat purtătorul de cuvânt al Oficiului elveţian de Sănătate Publică.

DANEMARCA: Cinci persoane care s-au întors în urmă cu o săptămână din Mexic şi Statele Unite, se află sub observaţie la două spitale din Danemarca, au anunţat luni surse spitaliceşti.

SUEDIA: Cel puţin cinci persoane, care au călătorit recent în Mexic, au fost examinate pentru a se stabili dacă au contractat sau nu virusul, a declarat pentru agenţia TT Mia Brytting, un oficial din cadrul Institutului suedez pentru controlul bolilor infecţionase.

HONG KONG: O femeie în vârstă de 27 de ani, care a venit din California (Statele Unite) a fost spitalizată la Hong Kong cu simptome similare gripei porcine, dar a fost declarată bolnavă de o simplă gripă, au anunţat autorităţile sanitare. Alte două cazuri suspecte s-au dovedit negative.

COLUMBIA: Autorităţile sanitare au plasat sub supraveghere 12 persoane revenite din Mexic şi care prezintă simptome de gripă. Aceşti pacienţi nu au fost internaţi, dar sunt testaţi la domiciliu. Controalele în porturi şi aeroporturi au fost sporite.

BRAZILIA: Un bărbat în vârstă de 24 de ani, provenind din Mexic şi prezentând anumite simptome de gripă porcină, a fost spitalizat preventiv la Sao Paulo, au anunţat duminică medicii.

PERU: Un prim caz de gripă porcină este suspectat în Peru, după spitalizarea unui bărbat care s-a întors luni din Mexic, au anunţat autorităţile.

România: MAE recomandă evitarea călătoriilor în Mexic

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români evitarea călătoriilor în Mexic, dacă acestea nu sunt necesare, în urma apariţiei cazurilor de îmbolnăvire cu virusul febrei porcine, virus care poate fi mortal şi care se transmite de la om la om.

Până în acest moment nu s-a înregistrat nici un caz de cetăţean român afectat de gripa porcină, precizează MAE.

„În cazul în care cetăţenii români trebuie să se deplaseze în Mexic sau se află deja în această ţară, recomandăm evitarea locurilor aglomerate, utilizarea de măşti de protecţie, respectarea igienei personale, precum şi apelarea la medic la primele simptome ale bolii”
, se arată în comunicatul MAE.