Mişcarea 5 Stele (M5S) a anunţat vineri că a ajuns la un acord final cu privire la programul unui guvern de coaliţie cu Liga (extrema dreaptă), transmite dpa.

”Astăzi am stabilit, în cele din urmă, toate părţile contractului pentru un guvern al schimbării. Sunt cu adevărat fericit”, a declarat liderul M5S, Luigi Di Maio, pe site-ul partidului său.

Acordul va fi prezentat spre aprobare online membrilor M5S. Această procedură de vot se va desfăşura vineri între orele locale 10:00 şi 20:00 (08:00-18:00 GMT).

La rândul său, Liga îşi va consulta electoratul în legătură cu acest acord, organizând birouri de vot informale în locuri publice în acest weekend.

La alegerile parlamentare din 4 martie, cele mai multe mandate au fost câştigate de o alianţă de centru-dreapta condusă de formaţiunea antiimigraţie Liga, iar partidul antisistem Mişcarea 5 Stele s-a clasat, individual, cel mai bine. Partidul Democrat, de centru-stânga, s-a plasat pe poziţia a treia.

Niciodată în vreunul dintre statele fondatoare ale Uniunii Europene partidele eurosceptice nu au reuşit să ajungă la putere.

Dacă acest lucru se va întâmpla în Italia, consecinţe pentru această ţară şi pentru Uniunea Europeană în ansamblu ar putea fi resimţite în lunile şi anii care vor urma.Dacă elitele UE au înţeles ceva în urma Brexitului, acesta este faptul că UE are nevoie de o schimbare. La doi ani de atunci însă, acordul lor a rămas tot în acel punct. Prin urmare, Italia le-ar putea da un impuls. M5S se descrie singură drept o formaţiune ce susţine reformarea UE şi, la fel ca Liga, şi-a mai domolit în ultima vreme retorica eurosceptică. Însă ideea unei ieşiri din zona euro nu pare deplin abandonată. Beppe Grillo, fondatorul M5S, a evocat săptămâna trecută posibilitatea unui referendum naţional pe tema rămânerii Italiei în zona euro.AGERPRES