Într-o declaraţie adoptată la finalul summitului lor de la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern ai UE au afirmat că ‘aprobă’ recomandarea în acest sens făcută marţi de miniştrii lor de afaceri europene – de ‘a începe negocierile de aderare’ cu Muntenegrul.

Aceste negocieri ar urma să fie deschise pe parcursul după-amiezei la Bruxelles într-o conferinţă guvernamentală prezidată de Danemarca, care continuă să deţină preşedinţia semestrială a UE până sâmbătă. Muntenegru, care a obţinut în decembrie 2010 statutul oficial de ‘ţară candidată’ la Uniunea Europeană, se va alătura astfel Turciei şi Islandei, celelalte două ţări care îşi negociază actualmente aderarea la UE.

Marţi, miniştrii afacerilor europene au subliniat însă ‘importanţa specială’ pe care UE o acordă statului de drept şi drepturilor fundamentale şi a făcut apel la Muntenegru ‘să se ocupe de problemele identificate de Comisia Europeană în cel mai recent raport al său’. Este vorba ‘în special de independenţa sistemului juridic, de lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate’, au subliniat miniştrii.
SURSA: Agerpres