Oprirea producţiei "face parte din măsurile de protecţie care au fost luate pentru a evita propagarea virusului", a declarat pentru agenţia franceză de presă un purtător de cuvânt, fără să menţioneze unităţile vizate de această măsură. 

"Suntem pe cale să facem turul uzinelor", a indicat acesta. 

Potrivit unei surse sindicale, uzina din Sandouville, în Normandia (Nord-Vest) – care are 3.400 de angajaţi şi produce aproximativ 640 de vehicule utilitare pe zi – este în special vizată. 

"Suntem afectaţi de acest atac cibernetic, producţia de noapte a fost afectată, dar, din fericire, pentru acest weekend nu este prevăzută o producţie completă, ci numai o producţie marginală de ştanţare", a confirmat un responsabil de comunicare al fabricii. 

"Toate echipele tehnice sunt la faţa locului pentru a stabili un diagnostic, a proceda la o analiză tehnologică şi a angaja o acţiune pentru a relua cât mai curând producţia", a adăugat acelaşi responsabil, sugerând o reluare a producţiei începând de "luni dimineaţa". 

Renault este prima companie franceză care a recunoscut că a fost afectată de acest atac cibernetic masiv, care a lovit multe ţări inclusiv Marea Britanie, Spania, Portugalia, Mexic, Australia şi Rusia, conform AFP. 

Pe lângă unităţile de producţie din Franţa, o filială a Renault din Slovenia, Revoz, a fost afectată, potrivit unui purtător de cuvânt al acestei entităţi, care a raportat o oprire a producţiei la fabrica din Novo Mesto. 

În Germania reţeaua feroviară Deutsche Bahn s-a confruntat cu mari probleme în noaptea de vineri spre sâmbătă în urma atacului cibernetic la nivel mondial, conform The Telegraph. 

Atacul cibernetic, de un "nivel fără precedent", conform Europol, a fost efectuat printr-un virus de răscumpărare. Acesta blocheaza fişierele utilizatorilor şi îi forţează să plătească o sumă de bani sub formă de bitcoins pentru a le fi redat accesul. 

SURSA: Agerpres