UniCredit Ţiriac este a patra mare bancă din România care a raportat rezultatele pe primul trimestru, fiind din acest punct de vedere în cea mai bună poziţie faţă de anul trecut, dar sub Banca Transilvania în valoare absolută.
Dacă BCR a raportat o pierdere de 12,1 milioane lei, de 25 ori mai mică decât anul trecut, în timp ce BRD a revenit pe profit, cu 13 milioane lei, în scădere cu 84%, dar după trei trimestre de pierderi. Totodată, Banca Transilvania a raportat un profit net pe primul trimestru în scădere cu 8%, până la 84,4 milioane lei.
Avansul puternic al profitului s-a datorat în principal vitezei mult mai mari de creştere a veniturilor faţă de costuri. Astfel, nivelul veniturilor totale ale băncii crescut în primul trimestru din acest an cu 15,9%, până la 325,4 milioane lei (80,4 milioane euro). În acelaşi timp, chetuielile operaţionale au avansat mult mai încet, cu 3,6%, până la 160,9 milioane lei (36,7 milioane euro).
Pierderea netă din deprecierea activelor financiare a înregistrat o creştere cu 5,4% faţă de  T1 2012. Rentabilitatea anualizată a capitalurilor proprii s-a îmbunătăţit faţă de nivelul înregistrat în primul trimestru al anului 2012 (3,6%) şi faţă de finalul anului trecut (6,6%), ajungând la 8,8%. Raportul dintre costuri şi venituri s-a îmbunătăţit, de asemenea, cu 5,4 puncte procentuale, ajungând la 45,7%.
Activele totale ale băncii au ajuns la  23,1 miliarde lei (5,2 mld. euro) la finalul lui martie 2013, în creştere cu 3,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Valoarea creditelor din bilanţ a fost de 17,3 mld lei (19,9 mld lei incluzând creditele externalizate), în creştere cu 6,8% faţă de T1 2012. La evoluţia portofoliului de credite al UniCredit Ţiriac Bank a contribuit majorarea cu 49% faţă de începutul anului a portofoliului de împrumuturi pentru întreprinderile mici şi cu 16% a creditelor acordate companiilor de talie medie.
Portofoliul de credite al clienţilor UniCredit Ţiriac Bank şi UniCredit Consumer Financing a crescut cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 18 mld lei, în timp ce depozitele clienţilor au crescut cu 9,2%, ajungând la 12,1 mld lei.  Acest fapt a făcut ca raportul credite pe depozite să scadă la 143%, cu 3,3 puncte procentuale mai mic faţă de anul trecut.
Rata solvabilităţii a urcat la 14,8%, iar profitul obţinut în 2012 a fost recapitalizat în vederea susţinerii în continuare a creşterii business-ului băncii. Nivelul acoperirii cu provizioane a urcat de la 8% la 8,9%. Costul anualizat al riscului a crescut de la 216 puncte procentuale în T1 2012 la 239 puncte procentuale în T1 2013.

„Stagnarea economică din ultimii ani a condus la o scădere în portofoliul de credite al băncilor. Cu toate acestea, stabilitatea politică coroborată cu includerea titlurilor de stat romaneşti în indici internaţionali a dus la intrări de capital şi a ajutat re-echilibrarea lichidităţii din piaţa locală.”, a spus Răsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac Bank şi Chairman al grupului UniCredit în România.

Poziţia bună a băncii a permis şi intrarea cu succes în cursa pentru preluarea portofoliului de retail şi private banking al RBS.

„Poziţia solidă a indicatorilor financiari ai UniCredit Ţiriac Bank şi aşteptările pozitive pe termen lung pentru piaţa locala au dus la achiziţia portfoliului de retail al RBS România, conform anunţului recent publicat. Această decizie este perfect consistentă cu strategia băncii şi considerăm că va avea un impact pozitiv asupra afacerilor noastre şi ale clienţilor”, spune Răsvan Radu.

Activele consolidate ale UniCredit Ţiriac Bank, UniCredit Leasing Corporation şi UniCredit Consumer Financing s-au situat la nivelul de 26.3 mld RON ( 6.0 mld EUR), iar profitul net înregistrat la nivelul grupului UniCredit în Romania a fost de 61.7mn RON, în creştere cu 134% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.