Naționaliștii unguri distorsionează istoria României pe Wikipedia

O investigație amplă, dezvăluită inițial pe rețeaua socială Reddit și acum adusă în atenția publicului larg, dezvăluie modul în care un grup de utilizatori naționaliști unguri manipulează articolele despre România și români pe Wikipedia, subminând adevărul istoric în favoarea unei narative distorsionate.

Potrivit acestei investigații, majoritatea articolelor despre români sau România de pe Wikipedia în limba engleză au fost rescrise de o rețea de utilizatori naționaliști unguri, care își propun să impună teoria imigraționistă. Această teorie sugerează că românii sunt imigranți nomazi veniți din sudul Balcanilor în secolul al XII-lea, după ce ungurii erau deja stabiliți în zonă, și că nu existau la nord de Dunăre înainte de acest moment.

Scopul principal al acestor utilizatori este de a rescrie istoria pentru a susține această teorie, ștergând sau rescriind orice mențiune despre români înainte de secolul al XII-lea pe teritoriul României. Aceștia propagă, de asemenea, narative false despre români, inclusiv încercări de a sugera că limba română ar proveni dintr-o limbă slavă sau albaneză și de a distorsiona evenimentele istorice pentru a-i prezenta pe români ca tâlhari sau suboameni.

Se lucrează organizat prin metode subtile pentru a pretinde că respectă regulile

De asemenea, articolul menționează că utilizatorii implicați lucrează organizat și folosesc metode subtile pentru a pretinde că respectă regulile Wikipedia. Ei adaugă surse care susțin teoria lor și șterg orice sursă care o contrazice.

Mai mult, aceștia își protejează reciproc editările și anulează imediat corecțiile aduse de alți utilizatori, sub pretextul că sunt acte de vandalism.

Îngrijorător este faptul că, potrivit investigației, chiar și unii români au început să creadă aceste teorii și să accepte distorsiunile anti-românești, crezând în mod eronat că Wikipedia este o sursă fiabilă.

Pentru a demonstra impactul acestei manipulări, investigația evidențiază un exemplu specific: un articol despre vlahi. Utilizatorii CritiKende și OrionNimrod, ambii unguri, au fost identificați ca fiind cei mai activi editori ai acestui articol, contribuind în mare măsură la distorsionarea informațiilor prezentate acolo.

CritiKende a făcut primul său edit la articol pe 31 ianuarie 2023 și OrionNimrod pe 6 aprilie 2023. La momentul de față, 53.9% din tot textul articolului e scris doar de ei doi.

Exemplele sunt multe și majoritatea le puteți vedea AICI.