Evenimente Abonamente Comunicate
CITEŞTE ŞI

CAPITAL PREMIUM

EXCLUSIV! Cine se află cu adevărat în spatele imperiului DIGI - RCS & RDS! Povestea secretă a miliardarului fără chip. Detalii pe care nimeni nu le-a știut până acum. Dezvăluiri în premieră din partea unor apropiați

Autor: | | 5 Comentarii | 109186 Vizualizari

Zoltan Teszari este unul din cei mai puternici oameni din România. Deține cel mai mare trust de presă de la noi, este implicat în politică și în afaceri în multe țări din Europa, are o avere cu foarte multe zerouri . Numai că, așa cum se va vedea din ancheta Capital, pe care o publicăm astăzi, biografia sa este plină de semne de întrebare.

Povestea lui Zoltan Teszari (47 ani) ar putea deveni oricând un best-seller sau un scenariu de film american, care ar ajunge rapid numărul 1 în box-office. Pe scurt, subiectul ar fi următorul: un băiat modest, provenit dintr-o familie simplă reuşeşte să construiască un imperiu. 

Aşa cum spuneam, ca şi în cazul altor miliardari români, cum ar fi Marius Vizer, viaţa lui Zoltan Teszari a început ca sportiv pasionat de judo. Din judocan ajunge om de afaceri specific anilor 90, adică bişniţar şi apoi miliardar. Sportul pare să-l fi educat temeinic, întrucât contrar firului logic al acţiunii, el nu începe să-şi împrăştie banii pemaşini scumpe şi femei, nu-şi cumpăra elicopter ca să zboare până în Capri pentru o porţie de paste cu trufe, nu-şi ridică palate cu turnuleţe şi sclipici şi nici măcar nu-şi înlocuieşte, în lumina reflectoarelor, lunar, iubitele fotomodel.

Nu, Zoltan Teszari provine din cu totul şi cu totul alt film. Discret până la paroxism, el este cel care şi-a dorit să fie profilat ca Miliardarul fără Chip. Nu vorbeşte cu presa, nu vorbeşte nici măcar cu propri angajaţi, iar prietenilor apropiaţi nu le răspunde niciodată la telefon. „Noi îl sunăm şi el când vede sună înapoi. Dar sună când vrea el”, ne-a povestit unul dintre cei cu care Zoltan Teszari comunică relativ des.

„Nimeni de la Digi nu ştie cum să dea de Teszari. Maxim au acces la adresa sa de mail cei cu funcţii mai mari în televiziune, unde îi mai trimit diverseinformaţii. Dar am înţeles că nu ar răspunde. Cel puţin, nu direct”, ne-a mărturisit o veche angajată a Digi24.

Vreau să fac precizarea că pe parcursul documentării am intervievat mai multe surse, dar acestea ne-au rugat să le păstrăm anonimatul ţinând cont de faptul că Zoltan Teszari este foarte atent cu cine stă de vorbă, dar mai ales ce se vorbeşte despre el.

Blitzul este duşmanul său

Aparatul de fotografiat este duşmanul lui cel mai mare. Refuză să apară în fotografii. Se fereşte de blitz, chiar şi atunci când este în vacanţă cu familia. „Nu vrea să apară în nicio poză. Este mai degrabă pe principiul că amintirile îţi rămân în minte, nu în poze”, ne-a povestit un amic al lui Teszari.

 Odată un fotograf ungur i-a făcut o poză în cadrul unei recepţii, dar Zoltan Teszari l-a observat şi nu l-a lăsat să plece până când nu s-a convins că acesta şterge fotografia. Informaţia a fost publicată de săptămânalul maghiar Magyar Narancs.

 Și totuşi în anul 2002, „Speranţa anului” a venit să-şi ridice personal premiul cu ocazia Galelor Oskar Capital. De atunci, nimeni nu l-a mai surprins în prim plan. Doar paparazzi de la CanCan au reuşit să fure un cadru cu un Teszari înfofolit, vorbind la telefon, plimbându-se prin parc. 

 

Și-a propus să cucerească lumea

RCS & RDS este gigantul de telecomunicaţii cu care miliardarul fără chip şi-a propus să cucerească lumea. A început în România în anul 1994, a continuat în Ungaria în anul 1998, iar în momentul de faţă compania este deja prezentă şi în Spania şi Italia, numărând în total peste 14 milioane de clienţi. Digi|RCS &RDS este astăzi numărul 3 în Europa şi nu se va opri aici.

„Îmi doresc să transform RCS în cel mai important grup de comunicaţii din România”, mărturisea Zoltan Teszari în anul 2002, pentru Revista Capital, cu ocazia lansării pe piaţa românească a primului clasament al celor mai bogaţi oameni de afaceri din România.  

„Astăzi îşi doreşte ca RCS & RDS să devină cel mai important grup de comunicaţii din Europa, iar mâine îşi va dori din lume. Pentru că ăsta este Zoly”, a dezvăluit apăsat unul dintre apropiaţii miliardarului, cu care am discutat.

Aşa cum menţionam, niciunul dintre cei contactaţi nu au dorit să le fie publicate numele, însă le vom redamai jos poveştile referitoare la misteriosul Zoltan Teszari.

Cum a început totul?

Zoltan Teszari s-a născut pe 14 septembrie 1970 într-o familie modestă, de origine maghiară,la Oradea, judeţul Bihor şi a fost botezat după numele tatăului său, tot cu numele de Zoltan. Părinţii săi erau muncitori, tatăl un mecanic priceput, iar mama, Ildiko, extrem de abilă în ştiinţa cifrelor. Locuiau într-o casă discretă, dar îngrijită, la care nu au renunţat nici astăzi. 

De altfel, după Revoluţie, în anul 1991, părinţii miliardarului au pus bazele firmei Teszari SRL, un service auto care a rezistat foarte bine pe piaţă. Astăzi compania poartă alt nume, Autocenter SRL şi în ciuda prestigiului de care se bucură, din anul 2012 a funcţionat pe pierdere, cu excepţia anului 2015, când a înregistrat un profit net de 107.013 lei.

Potrivit poveştilor apropiaţilor cu care am vorbit, Zoltan Teszari nu excela la învăţătură, dar “îi mergea mintea brici” şi era un foarte bun sportiv. “Asta a fost şansa lui”, adaugă unul dintre cei care l-au cunoscut de mic.

După absolvirea liceului, tânărul Zoltan de doar 18 ani, a fost “invitat” la Bucureşti pentru a se antrena cu echipa CS Dinamo. Junior de mare perspectivă în judo, tânărul orădean visa la acea vreme să ajungă sergent major şi să rămână angajat în Armată sau Interne. Dar viaţa sau alţii aveau alte planuri cu el.

Slăbuţ, discret şi la locul lui, Zoltan nu ieşea deloc în evidenţă prin extravaganţe. Vorbea puţin, era calculat şi niciodată nu ameninţa pe nimeni cu bătaia, deşi era printre cei mai buni judokani.  O spune chiar şi unul dintre foştii lui colegi de la Dinamo, Dragoş Bolbose, într-un interviu pentru Libertatea.

În toamna anului 1989, a reuşit să câştige chiar titlul de vicecampion european la un concurs ţinut în Atena. “S-a supărat, l-a marcat. Voia să fie campion”, mi-a mărturisit unul din prietenii lui.

Din aceea perioadă s-a consolidat şi relaţia sa cu Marius Vizer, un om de afaceri român stabilit în Austria, extrem de cunoscut pentru faptul că este unul din apropiaţii lui Vladimir Putin, actual preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Judo. Relaţia lui Zoltan Teszari cu Marius Vizer a rămas până în zilele noastre una extrem de trainică.

La fel ca toţi sportivii care ieşeau din ţară la turnee, Zoli se întorcea şi el cu bunuri la care românii visau, dar la care nu aveau acces pe vremea aceea: cafea, ţigări, whisky sau haine. Cumpăra ieftin, vindea scump. Și aşa tânărul modest din Oradea începuse să capete aripi şi bani. Apoi brusc şi-a dorit să le arate tuturor că a devenit puternic. A fost singurul moment din viaţa lui, în care a dorit să epateze. Din ce a câştigat, şi-a cumpărat o maşină, un Audi 80 de culoare roşie, pe care a ţinut să o arate colegilor de la Dinamo. “Cred că a făcut-o pentru că nu a devenit campion atunci, ci doar vicecampion european. Și maşina aia parcă voia să ţină locul medaliei”, spune unul dintre cei care l-a cunoscut bine pe Zoltan. 

Zilele Revoluţiei din 1989 l-au prins pe Teszari la Braşov. Se afla în cantonament sportiv la Poiana Braşov şi coborâse în oraş să-l viziteze pe Ioan Bendei (61 de ani), cel care mai târziu avea să-i devină partener de afaceri, mai exact acţionar şi administrator al RCS & RDS. Cum au ajuns cei doi prieteni, rămâne încă o enigmă. Înainte de 1989, Bendei ar fi lucrat la o firmă de camioane, având studii medii, conform unei anchete publicate de portalul Hotnews.

Cert este că documentele obţinute de jurnaliştii Hotnews au arătat că Zoltan Teszari era membru al “Asociatiei 23 decembrie 1989 Metrou Bucuresti” şi că a primit titlul de "Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române" în timpul lui Emil Constantinescu, când lotul revoluţionarilor s-a mărit cu câteva mii de noi certificate. 

 

Numele lui Teszari apare la poziţia 15502 în Anexă la Decretul 37/2000 prin care au fost acordate câteva noi mii de tiluri de Erou Martir şi Luptător, publicată la data de 7 martie 2000 în Monitorul Oficial. 

Odată cu el au primit titlul de revoluţionari şi cei care au fost implicaţi în ceea ce avea să devină mai târziu RCS & RDS. Este vorba despre Ioan Bendei, Gheorghe Maftei şi Traian Sirianu. În prezent, doar Bendei mai are un rol important în companie, ceilalţi doi luând alte drumuri. Maftei a închis practic televiziunea TVS Braşov, iar Sirianu şi-a vândut firma de cablu TVS Braşov către RCS & RDS şi a dezvoltat Slovakia Cable Company, în Slovacia, având o cifră de afaceri de peste 25 de milioane de euro anual.

Revenind la parcursul lui Teszari. 

După Revoluţie, acesta s-a întors la Oradea, unde împreună cu unul dintre prietenii lui, Ludescher Csaba, a pus bazele unei afaceri care avea să-i aducă mai târziu capitalul necesar pentru prima cărămidă a imperiului RCS & RDS.

“Zoli a gândit totul foarte inteligent. L-a ales partener de business pe Csaba pentru că era nepotul episcopului Tempfli Jozsef şi astfel li s-a permis amplasarea tonetei în curtea Bisericii Romano-Catolice, o zonă foarte bună pentru acest tip de business”, povesteşte un apropiat al lui Teszari.

Se spune că banii cu care au pornit afacerea de îngheţată din curtea bisericii veneau chiar de la episcopul maghiar, dar oricum Teszari şi-a dovedit calităţile de mic întreprinzător şi firma Rubin & King a prosperat rapid. Numele ar proveni chiar de la poreclele celor doi întreprinzători, conform jurnalistului Adrian Criş de la Ebihoreanul.ro.

 

De la vândut îngheţată la cornet pe stradă, cei doi au ajuns să deţină cel mai mare distribuitor de prafuri concentrate şi cornete pentru îngheţată din întreaga Transilvanie. Cel care a creat acest avantaj a fost chiar Zoltan Teszari, care avea o relaţie deosebită cu Ungaria, conform mărturisirilor lui Csaba.

Cum a strâns ceva capital, miliardarul fără chip a început să investească în paralel într-o altă firmă, după o schemă care arăta că totuşi avea deja un plan bine pus la punct. Obiectul de activitate al acesteia era importul de cabluri şi componente electronice pe care le vindea televiziunii prin cablu, TVS din Braşov, patronată pe atunci de Alexandru Kiss. În acelaşi timp, s-a asociat şi în firma de televiziune prin cablu a braşoveanului Gheorghe Maftei, cel cu care a petrecut Revoluţia.

Anul de aur al lui Teszari a fost 1995. Atunci a creat RCS (Romanian Cable System), imediat după ce a preluat TVS de la colegii revoluţionari. Apoi a început o politică agresivă de absorbţie a multor televiziuni locale.

Trei ani mai târziu a investit în internet şi a creat Romania Data System (RDS). Astfel, folosindu-se de RCS, noua companie a început instalarea internetului în casele şi în firmele românilor. Calitatea lăsa de dorit la început, dar Zoltan a continuat să investească şi să ridice nivelul.

Strategia lui Teszari 

Teszari a folosit o strategie extrem de inteligentă cu RCS, bazându-se pe ideea că multe lucruri mici fac un lucru mare. De altfel, i-ar fi fost greu orădeanului să înceapă cu o investiţie mare, la nivel naţional. Aşa că a luat-o de la bază, cu afacerile mici, locale. Aceeaşi strategie este încercată acum şi de Cozmin Guşă, care printr-un fond de investiţii încearcă să finanţeze publicaţiile mici. Deosebirea esenţială este că proiectul anunţat cu surle şi trâmbiţe încă din aprilie este la această oră doar pe hârtie, pentru că nu sunt banii necesari.

Pagina 1 din 2
Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Printeaza

Alte articole

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

EVZ

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

DCNews

Stirile Kanal D

AutoBild

Economica.net

Agrointeligenta

StiriDiaspora.ro

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.