Înfiinţată în 2010 în conformitate cu noul sistem european de supraveghere financiară adoptat de UE după criza din 2008, EBA se ocupă de stabilitatea sistemului financiar, fiind instituţia care derulează în special testele de stres în rândul băncilor. 

În opinia lui Mihaly Varga, Ungaria ar putea să îşi crească influenţa dacă, după Brexit, o serie de organizaţii internaţionale îşi vor muta sediul din Marea Britanie la Budapesta. Oficialul ungar a adăugat că mai multe organizaţii şi autorităţi care în prezent îşi au sediul la Londra intenţionează să se mute din cauza Brexit, adăugând că Ungaria ar fi o locaţie adecvată pentru a le găzdui. 

Pe lângă Autoritatea Bancară Europeană, Guvernul de la Budapesta vizează şi alte agenţii europene, un accent deosebit fiind pus pe încercarea de a convinge Agenţia europeană a medicamentului (EMA), care autorizează lansarea pe piaţă a noilor medicamente în UE, să îşi mute cartierul general în Ungaria. 

Cu toate acestea, Budapesta nu este singurul oraş care vrea să găzduiască sediul EBA, după Brexit. Milano, Amsterdam, Luxemburg, Dublin şi Varşovia sunt doar câteva dintre oraşele europene care fac lobby pentru a găzdui sediul EBA, în speranţa că băncile vor dori să păstreze un contact strâns cu organismele lor de reglementare. Pentru Agenţia europeană a medicamentului (EMA), şi-au mai exprimat dorinţa de a o găzdui, în afară de Franţa, Italia şi Suedia. 

Premierul britanic Theresa May a anunţat recent că până la finele lunii martie va activa Articolul 50 din tratatul UE, care marchează debutul negocierilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

SURSA: Agerpres