Premierul ungar Viktor Orban i-a cerut preşedintei Uniunii Creştin Democrate din Germania (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, să intervină pentru a contracara criticile preşedintelui Partidului Popular European Donald Tusk împotriva politicii sale, relatează AFP, conform Agerpres.

”Folosirea pandemiei pentru a instaura o stare de urgenţă permanentă este periculoasă din punct de vedere politic şi inacceptabilă din punct de vedere moral”, a avertizat Donald Tusk într-o scrisoare adresată miercuri preşedinţilor partidelor membre ale PPE (dreapta europeană).

Aceste afirmaţii au ca scop ”semănarea discordiei în familia noastră politică”, a răspuns, la rândul său, Viktor Orban.

Într-o scrisoare citată de AFP, liderul ungar i-a cerut doamnei Kramp-Karrenbauer ”să-l convingă pe Tusk” să înceteze aceste divizări şi ”să înceapă să se concentreze asupra a ceea ce este necesar acum”.

La solicitarea AFP, CDU a refuzat să comenteze aceste informaţii.

Viktor Orban a adresat apeluri similare celorlalţi preşedinţi de partide din PPE.

Partidul condus de Annegret Kramp-Karrenbauer este prima formaţiune din cadrul Partidului Popular European (PPE).

CDU şi alte câteva partide membre au blocat în mod repetat în ultimele luni cererile de excludere din PPE a lui Viktor Orban şi a partidului său, Fidesz, au declarat pentru AFP mai multe surse din cadrul PPE.

”Mulţi dintre voi, chiar dacă l-aţi criticat pe premierul Orban pentru deciziile sale anterioare, nu aţi fost de acord să fie expulzat din Fidesz”, a amintit Donald Tusk în scrisoarea sa.

Cererile de excludere au fost reluate. „Atunci când începeţi să încălcaţi principiile de bază pe care noi le apărăm, pedeapsa trebuie să fie cât se poate de severă”, a declarat miercuri fostul premier finlandez Alexander Stubb, membru al PPE.

Premierul ungar poate instaura starea de urgență pe termen nelimitat

Viktor Orban a obţinut luni undă verde din partea parlamentului ungar dominat de Fidesz pentru a legifera prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă pe termen nelimitat.

Un vot privind încălcarea statului de drept în ţările UE este programat pentru următoarea sesiune a Parlamentului European, pe 16 aprilie, la Bruxelles, a anunţat o sursă a Parlamentului. Ordinea de zi urmează să fie aprobată de preşedinţii grupurilor politice şi poziţia grupului PPE condus de germanul Manfred Weber va fi decisivă.

Fidesz, partidul lui Orban, a fost suspendat sine die din PPE în martie 2019 . ”Vreau să fiu foarte clar: principalul motiv pentru care Fidesz a fost suspendat este faptul că se îndepărtează de principiile democraţiei liberale şi nu de cauza diferenţelor de opinie cu privire la migraţie”, a insistat Donald Tusk.

Tusk, fost preşedinte al Consiliului European ales în noiembrie la preşedinţia PPE, este în favoarea unei excluderi a partidului lui Viktor Orban. El a consultat în februarie partidele membre ale familiei politice şi a constatat o divizare îin cadrul PPE asupra acestei chestiuni.