Ungaria prelungește plafonarea ratei dobânzii la creditele ipotecare

Ungaria ne dă lecții. Guvernul lui Viktor Orban va prelungi până la sfârșitul anului 2024 plafonul privind rata dobânzii pentru creditele ipotecare, a anunțat joi, într-un comunicat, ministerul ungar al Economiei.

Guvernul ungar a înghețat ratele la creditele ipotecare începând cu 1 ianuarie 2022 pentru a proteja gospodăriile de inflația în creștere, care a escaladat cele mai ridicate niveluri din Uniunea Europeană, până la 25% în ianuarie 2023, înainte de a se relaxa la o rată anuală de 4,0% în luna mai a acestui an.

În aprilie, ministrul Economiei, Marton Nagy, a declarat la o conferință că eliminarea treptată a plafonării ratelor ar afecta în mod negativ redresarea consumului, adăugând că plafonarea ratelor dobânzilor trebuie să fie eliminată în cele din urmă.

„Fără plafonarea ratei dobânzii, familiile s-ar confrunta cu o creștere semnificativă a ratelor lunare de rambursare”, se arată în declarație.

Anterior, banca centrală a Ungariei a declarat că eliminarea plafonării ratelor ar provoca o creștere semnificativă a ratelor de rambursare doar pentru un grup mic de debitori.

Guvernul lui Viktor Orban se străduiește să relanseze creșterea economică, în condițiile în care economia a intrat în recesiune în 2023, iar consumul a scăzut vertiginos, vânzările cu amănuntul scăzând cu 3,2% în aprilie, după un an de redresare lentă.

Ungaria
SURSA FOTO: Dreamstime

Ungaria, cel mai scăzut nivel al consumului individual efectiv per capita

Conform datelor publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), consumul individual efectiv (AIC – un indicator al nivelului bunăstării gospodăriilor) per capita, exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), a variat semnificativ între statele membre ale Uniunii Europene în 2023.

Ungaria a înregistrat cel mai scăzut nivel al consumului individual efectiv per capita, situându-se la 70% din media UE. Aceasta reflectă o discrepanță semnificativă față de cele mai performante state din Uniune, cum ar fi Luxemburg, care a avut un nivel de AIC de 138% peste media UE, și Țările de Jos și Austria, ambele cu 17% peste media UE. Ungaria, cu 30% sub media UE, se află la coada clasamentului, indicând un nivel de bunăstare al gospodăriilor considerabil mai redus.

În ceea ce privește PIB-ul per capita, Ungaria a avut, de asemenea, un nivel scăzut, situându-se cu 24% sub media UE, la egalitate cu Croația. În contrast, Luxemburg, Irlanda și Țările de Jos au avut cele mai ridicate niveluri ale PIB-ului per capita, cu 139%, 111% și, respectiv, 30% peste media UE. Bulgaria a avut cel mai scăzut nivel al PIB-ului per capita, cu 36% sub media UE.

România, deși nu a avut performanțe de top, s-a situat ceva mai bine decât Ungaria, cu un nivel de AIC de 89% din media UE și cu 22% sub media UE în ceea ce privește PIB-ul per capita.