Analistul Dan Dungaciu a explicat într-un interviu pentru DC News de ce Ziua Națională a României este ignorată de maghiari. În plus, acesta a dezbătut și probleme din politica externă cu implicații în politica internă a României.

”Ar fi de urmărit interdicția pe care, cu ani în urmă, domnul Viktor Orban a pus-o maghiarilor de a participa la recepția de Ziua Națională a României, la ambasada noastră de la Budapesta. Mai este în vigoare. În pofida a tot ce s-a declarat pe la București, interdicția este în vigoare. Pentru că, de 1 decembrie, niciun oficial maghiar nu a participat la recepția oferită de Ambasada României în capitala Ungariei, pe 1 Decembrie 2019”, a precizat analistul.

”E o interdicție care împlinește trei ani, pe care a anunțat-o ministrul Szijjarto. Este un fapt fără precedent! Nici când tensiunile din SUA și Iran erau la culme, nici atunci Iranul nu-și permitea să nu trimită un diplomat, sigur de rang mai mic, să participe la sărbătoarea națională a Statelor Unite. Pentru că sărbătorile naționale sunt expresia cea mai amplă, explicită chiar, a prezenței unui stat străin pe teritoriul tău național. Dacă nu faci asta, dacă nu participi, ofensa este maximă”.

Dun Dungaciu a mai spus și că ”Sărbătorile naționale nu sunt în totalitate consensuale” .