Preşedintele CJ Harghita pledează pentru dialog în soluționarea scandalului crucilor din cimitirul internațional Valea Uzului

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a anunțat vineri, 10 februarie 2023, că pledează pentru dialog şi pentru găsirea unei soluţii împreună cu autorităţile din Bacău, astfel încât soldaţii români căzuţi la datorie să poată fi comemoraţi în locul potrivit. Declarația sa a fost făcută în contextul în care instanţa judecătorească a decis că crucile ridicate în memoria militarilor români, decedați în timpul Războaielor Mondiale, din cimitirul internaţional Valea Uzului au fost amplasate ilegal de către Primăria Dărmăneşti.

Tribunalul Bacău a anulat, printr-o hotărâre pronunţată în 2022, autorizaţia de construire a 50 de cruci ridicate pentru eroii români în cimitirul internațional Valea Uzului şi a unui monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitatea lor, autorizație emisă de Primăria Dărmăneşti, decizie care a rămas definitivă prin respingerea recursului de către Curtea de Apel Bacău pe data de 10 februarie.

Potrivit lui Borboly Csaba, decizia definitivă a Curţii de Apel Bacău ne arată că primarul orașului Dărmăneşti „a făcut o greşeală imensă, a cheltuit bani publici nejustificaţi, ilegal, pe un teren care nu aparţine oraşului Dărmăneşti şi pentru o construcţie care, conform legislaţiei României, nu a fost autorizată”. Președintele CJ Harghita și-a exprimat speranţa că organele abilitate se vor autosesiza în acest caz.

„Am crezut şi credem că justiţia trebuie să facă dreptate în privinţa celor ce s-au întâmplat în 2019, la Valea Uzului. Acum, o nouă decizie a instanţei, care este definitivă şi irevocabilă, a fost pronunţat de către Curtea de Apel Bacău şi credem că acesta este una din cele mai importante procese care s-au câştigat, pentru că până acuma niciun proces legat de Valea Uzului, nici penal, nici administrativ, nici civil, n-a fost pierdut din partea judeţului Harghita. (…)

Dacă cineva cheltuie în acest mod grosolan bani publici, eu cred că trebuie să răspundă în faţa legii. Sper că organele abilitate ale statului se vor autosesiza şi se va face dreptate în această privinţă. În al doilea rând, sper că şi ultimul proces (privind limitele administrative dintre cele două judeţe – n.r.) va fi câştigat. Şi atunci eu cred că această perioadă neagră de patru-cinci ani, în care ura, şovinismul, extremismul, s-au mutat sau şi-au găsit un loc la Valea Uzului, unde sunt foarte mulţi eroi, indiferent de naţionalitate şi de ţară, memoria lor a fost batjocorită şi acest lucru se va termina”, a spus, vineri, Borboly Csaba.

Acesta a precizat, totodată, că va începe un dialog cu Consiliul Judeţean Bacău pentru a găsi soluțiile necesare astfel încât să se identifice locurile unde eroii români să poată fi comemoraţi în linişte, acolo unde sunt îngropaţi, subliniind faptul că „construcţia ilegală” din cimitirul internațional Valea Uzului trebuie îndepărtată pentru că n-a fost realizată conform legislaţiei în vigoare.

„Eu îi rog pe toţi, care de obicei fac acolo manifestări, fac circ şi încearcă să primească o atenţie publică mărită, să se oprească cu astfel de activităţi, pentru că se vede prin deciziile instanţelor, ori din judeţul Harghita, sau din Târgu Mureş, sau din judeţul Bacău, că calea trebuie să fie pentru eroii căzuţi şi nu pentru circ. Deci, îi chem pe toţi factorii să dăm liniştea înapoi Văii Uzului, să comemorăm şi să cinstind memoria ostaşilor care stau acolo. Şi da, eu cred că trebuie să se găsească şi acele locaţii unde eroii români căzuţi pot fi comemoraţi, pot fi cinstiţi şi acest lucru urmează să se întâmple.

De aceea, o să încep un dialog cu colegii, cu Consiliul Judeţean Bacău, încât să mergem mai departe, pentru că niciun erou căzut la datorie, indiferent de care parte a baricadei a luptat, nu trebuie să fie uitat, trebuie să fie cinstit în linişte şi în pace. Deci, vom merge mai departe, dar construcţia ilegală trebuie, conform legii, să fie luată de la acel loc, pentru că n-a fost realizat conform legislaţiei României în vigoare”, a explicat Borboly Csaba, relatează Agerpres.

De la ce a pornit totul?

Potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN), cimitirul internațional Valea Uzului, cel mai mare cimitir din Harghita, adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în timpul Războaielor Mondiale: români, unguri, germani, ruşi, austrieci, italieni şi sârbi.

În 2019, cimitirul respectiv a intrat în atenţia publică, după ce autorităţile din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au ridicat acolo mai multe cruci în memoria soldaţilor români căzuţi în timpul Războaielor Mondiale şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitatea lor, însă autorităţile din satul Sânmartin, județul Bihor, şi liderii UDMR au spus că demersul respectiv este ilegal pentru că cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene, iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari. De altfel, soldaţii români nu ar fi fost înmormântaţi acolo, ci în alt loc, motiv pentru care merită să fie cinstiţi acolo unde îşi dorm somnul de veci.

În acel an au avut loc mai multe incidente: crucile și monumentul amplasate în memoria eroilor români au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar mai mulţi activişti români au susţinut că au fost agresaţi de extremiştii maghiari. Pe data de 6 iunie 2019, membrii mai multor organizaţii româneşti, plus alți cetățeni români au venit în număr mare la cimitirul internațional Valea Uzului pentru a participa la o manifestare comemorativă cu ocazia Zilei Eroilor, iar mai mulţi membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna, alături de liderii lor politici, au format un lanţ viu la intrarea în cimitir.

Întrucât românilor nu li s-a permis accesul în zonă, câţiva dintre ei au rupt poarta închisă cu lacăt, au avut loc îmbrânceli cu jandarmii, cu jurnaliştii şi câţiva membri ai comunităţii maghiare, iar după ce maghiarii s-au retras, manifestarea de comemorare s-a desfăşurat în interiorul cimitirului.

În urma acelor incidente, Viorica Dăncilă, premierul României din acea vreme, a anunţat că cimitirul internațional Valea Uzului ar putea fi preluat în administrare de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), propunere respinsă de liderii maghiari, iar experţi din partea României şi Ungariei au avut mai multe întâlniri pentru a găsi o soluţie de rezolvare a problemei, fiind subliniată, de ambele părţi, importanţa dialogului bilateral pe această temă.