Ungurii au învins din nou după ce CEDO i-a dat dreptate lui Laszlo Tokes, în cursul zilei de marți în legătură cu cazul privind arborarea steagului secuiesc la biroul din Oradea al omului politic de etnie maghiară.

În acest context, specialiștii din domeniu au apreciat că existat o „ingerinţă” din partea autorităţilor române în exercitarea dreptului de liberă exprimare.

De cealaltă parte, Curtea de la Strasbourg a considerat că simpla constatare a unei încălcări „reprezintă în sine o satisfacţie echitabilă suficientă pentru eventualele daune morale suferite de reclamant”, care solicitase 16.000 de euro ca daune morale, scrie Agerpres.

În ciuda daunelor morale solicitate de Lazlo Tokes, CEDO a impus în final statului român să-i achite acestuia cheltuielile de judecată, în sumă de 2112 euro, plus impozitele aferente, faţă de cele 2489 cerute.

Ce au decis judecătorii

Judecătoarele Iulia Antoanella Motoc şi Gabriele Kucsko Stadlmayer au venit și ele cu o serie de precizări în acest caz controversat. Mai exact, într-o opinie disidentă comună, cele două judecătoare notează între altele că sancţiunea impusă de statul român reclamantului pentru arborarea respectivelor drapele – un avertisment – a fost „cea mai uşoară din cele prevăzute de dreptul intern”.

În același timp, Iulia Antoanella Motoc şi Gabriele Kucsko Stadlmayer au mai menționat că sancțiunea s-a referit la faptul că nu a fost obţinută o autorizaţie pentru amplasarea unui „mijloc de publicitate”, fără a fi pus în cauză caracterul lor de simbol al unei minorităţi.

Totodată, judecătoarele au mai apreciat că nu a existat o încălcare a articolului 10 al Convenţiei europene a drepturilor omului privind libertatea de exprimare.

De menționat este faptul că, Lazlo Tokes s-a adresat CEDO după ce instanțele românești au reacționat împotriva lui după ce a arborat un steag secuiesc, în 2014, pe clădirea din Oradea unde își avea biroul.

La acel moment, Tokes era europarlamentar proaspăt ales pe listele partidului ungar Fidesz.