În încercarea de a uşura presiunile financiare induse de pandemia de coronavirus, Guvernul condus de premierul Viktor Orban analizează posibilitatea prelungirii perioadei de amânare a plății ratelor la bănci de către companii și persoane fizice și după finalul lui 2020. Premierul ungar a declarat la Radio Kossuth că o decizie privind noul termen va fi luată sâmbătă.

Suspendarea până la sfârșitul anului a obligativității achitării ratelor la bănci pentru creditele contractate de persoane fizice și companii a fost una dintre principalele măsuri introduse în primăvară de Guvernul ungar în contextul pandemiei de coronavirus, iar, potrivit premierului Viktor Orban, în jur de două treimi dintre firmele și familiile ungare au decis să se folosească de această facilitate.

Viktor Orban a mai precizat că în ceea ce privește turismul, capitala Budapesta se află într-o situație specială și ar fi nevoie de un nou model de afaceri, în condițiile în care în prezent veniturile hotelurilor depind în cea mai mare măsură de prezența turiștilor străini și consideră că ar trebui lansate și campanii și oferte care să îi vizeze pe cetățenii ungari, pentru că, în caz contrar, lucrătorii din sectorul turistic budapestean se vor afla într-o situație dificilă și în 2021, ca urmare a pandemiei de coronavirus, transmite Rador.

Circa 22% dintre creditele din România au şi ele rata amânată

Posibilitatea de amânare a plăţii ratelor la bănci a fost introdusă şi în România în acest an, prin ordonanţă de urgenţă, tot în contextul pandemiei de coronavirus.

În primele patru zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, în luna aprilie, numărul românilor care înaintaseră o de cerere pentru amânare era deja de circa 150.000, adică aproximativ 10% din totalul creditelor acordate de băncile care activează în România.

În luna iulie, Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, declara că, potrivit statisticilor din sistem, aproximativ 22% dintre credite au rata amânată, în baza moratoriului legislativ, iar comportamentul la plată al acestor clienţi se va vedea după 1 ianuarie 2021.

„Un portofoliu de 22% la nivelul sistemului are ratele amânate la plată. O să vedem comportamentul real la plată după 1 ianuarie 2021. În această perioadă trebuie să fim proactivi şi să venim aproape de client, pentru a preîntâmpina anumite derapaje. Ca în automobilism, sunt derapaje controlate şi derapaje necontrolate. Noi trebuie să fim în orice clipă în condiţiile unor derapaje controlate, nu necontrolate”, a arătat Oprescu.