Ungaria a înregistrat progrese considerabile în stabilizarea economiei şi nu va accesa restul fondurilor disponibile prin acordul în valoare de 20 de miliarde de euro încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE), a anunţat, luni, Comisia Europeană (CE), citată de Reuters.

„În urma îmbunătăţirii accesului la finanţare, Ungaria nu va accesa fondurile de la UE şi FMI la finalul actualei misiuni de evaluare”, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Ultima tranşă de la UE, de un miliard de euro, parte a finanţării europene de 6,5 miliarde de euro inclusă în pachetul de împrumut, va rămâne disponibilă pentru cazul în care va fi necesară.

„La fel ca în cazul împrumutului de la FMI, restul finanţării de la UE, de până la un miliard de euro, va rămâne disponibilă şi ar putea fi acordată dacă situaţia o va impune”, se arată în comunicat. Fondurile de la UE pot fi acordate până la 3 noiembrie 2010.

Statul ungar a primit, până în prezent, trei tranşe de la UE, în valoare de 5,5 miliarde de euro.

„Ungaria a înregistrat progrese solide în restrângerea cheltuielilor publice prin numeroase măsuri, care au susţinut ajutarea dezechilibrelor externe, au crescut încrederea investitorilor şi au contribuit la o îmbunătăţire substanţială a accesului la finanţare de pe pieţele financiare”, a declarat comisarul pentru Afaceri Monetare, Joaquin Almunia.

Guvernul ungar pregăteşte un aranjament pentru a amâna următoarea tranşă de la Uniunea Europeană şi nu va accesa fondurile rămase de la FMI, a declarat, luni, ministrul ungar de Finanţe, Peter Oszko.

Ungaria a primit o finanţare de 20 de miliarde de euro din partea FMI, UE şi Băncii Mondiale la finele anului trecut, pentru a evita o prăbuşire a finanţelor statului.

SURSA: Mediafax