Pod nou peste Dunăre construit de Ungaria în 40 de luni

În mai puțin de patru ani, Ungaria a finalizat construcția unui pod peste Dunăre cu o lungime de aproape un kilometru.

În schimb, în România, lucrările sunt în desfășurare pentru repararea podului de la Giurgiu, care măsoară 2 kilometri, iar planurile de colaborare cu Bulgaria continuă. Podul Prieteniei va fi parțial închis pentru următorii doi ani, pentru lucrări de mentenanță.

Fotografiile cu noul pod surprind lumina amurgului și arată arhitectura frumoasă a podului. Acesta a fost finalizat ca parte a proiectului general de construcție Duna Aszfalt, dintr-o nouă perspectivă, scrie presa maghiară.

Construcția podului a fost parte a proiectului general de infrastructură Duna Aszfalt, realizat într-o perspectivă nouă, conform presei maghiare. Joia trecută, după 40 de luni de muncă intensă, a fost inaugurat podul Tomori Pál și drumul 512, proiecte semnificative ale Ministerului Construcțiilor și Transporturilor. Acestea au fost realizate sub coordonarea generală a companiei Duna Aszfalt Zrt. Noul coridor de transport reduce semnificativ timpul de călătorie între Kalocsa și Paks, oferind acum acces și automobiliștilor.

Podul are o lungime de 946,2 metri și este susținut de 10 suporturi, reprezentând o conexiune crucială cu autostrada M6 din Kalocsa și împrejurimi. Începând din luna iulie, bulgarii vor demara lucrările de reparații pe o porțiune de 1,1 kilometri, care includ înlocuirea plăcii podului, a pavajului asfaltic și a tuturor elementelor metalice asociate benzii de circulație.

Valoarea lucrărilor este estimată la aproximativ 22 de milioane de euro. Podul Prieteniei de la Giurgiu a fost construit în 1952 și a beneficiat de reparații regulate de-a lungul timpului.

Se face o nouă trecere peste Dunăre, între Giurgiu şi Ruse

România şi Bulgaria vor fi legate printr-un nou pod.  Din fericire pentru cele două părţi, se va implica şi Comisia Europeană. Bruxelles-ul va asigura o finanţare de 7 milioane de euro. Banii vor fi folosiţi pentru întocmirea studiului de fezabilitate.

Anunţul a fost făcut miercuri, 21 februarie, de către Dan Motreanu. El este europarlamentar, dar şi preşedinte al organizaţiei PNL Giurgiu.

Mai mult, vom putea solicita şi fonduri europene pentru construirea propriu-zisă a noului pod peste Dunăre.

„Comisia Europeană va finanța studiul de fezabilitate pentru construirea unui nou pod peste Dunăre între Giurgiu și Ruse. Studiul de fezabilitate este în valoare de șapte milioane de euro.

În etapa următoare, țara noastră va putea solicita finanțarea construirii podului din fonduri UE”, este mesajul transmis de către europarlamentarul liberal.