Ucraina vrea să înduplece Ungaria

Ucraina și Ungaria au anunțat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul ungar Viktor Orban se vor întâlni în viitorul apropiat. Informația a fost furnizată de șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Andrii Iermak, conform Reuters.

„Lucrăm la organizarea unei întâlniri între cei doi lideri în viitorul apropiat”, a menţionat Iermak într-un mesaj postat pe reţeaua socială X.

Declarația a fost făcută de șeful de cabinet al președintelui ucrainean după o discuție telefonică cu ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto. Acesta din urmă a transmis și el un mesaj pe Facebook, menționând o întrevedere față în față planificată pentru luna ianuarie cu șeful de cabinet al lui Zelenski.

„Discuţiile continue, la nivel înalt, sunt importante întrucât ne dau speranţa îmbunătăţirii legăturilor noastre şi avem interesul să menţinem relaţii cât mai bune cu toţi vecinii noştri. Noi, desigur, nu ne vom schimba poziţia pro-pace, dar aştept întâlnirea noastră personală în ianuarie, ca o oportunitate de a discuta cele mai presante chestiuni bilaterale”, a declarat Szijarto.

Relațiile dintre Kiev și Budapesta sunt tensionate. Asta, din cauza încălcării drepturilor minorității maghiare din regiunea Transcarpatia. Aceste tensiuni au crescut și mai mult în urma refuzului lui Viktor Orban de a oferi sprijin militar Ucrainei în conflictul său cu Rusia. El a subliniat că Ungaria nu va susține Ucraina în niciun forum internațional până când drepturile minorității maghiare nu vor fi restabilite.

Etnici maghiari au murit pe front

Potrivit ministrului Peter Szijjarto, mai mulți etnici maghiari din Ucraina, înrolați în armata ucraineană, au pierit pe front. În luna iunie, Rusia a transferat către Ungaria 11 prizonieri de război ucraineni de etnie maghiară. Această înțelegere între Budapesta și Moscova a generat nemulțumire în Kiev.

Premierul ungar a renunțat în această lună la veto-ul său în ceea ce privește lansarea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE. Cu toate acestea, el a blocat un ajutor financiar al UE pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro. Această decizie nu a fost determinată doar de tensiunile dintre Budapesta și Kiev. Ci și de blocarea de către Comisia Europeană a fondurilor europene alocate Ungariei. Guvernul de la Budapesta este acuzat de către Bruxelles că încalcă principiile statului de drept.

În decembrie, Comisia Europeană a deblocat 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria. Precum și 920 de milioane de euro din planul european REPowerEU. Cu toate acestea, alte fonduri europene, în valoare de peste 21 de miliarde de euro rămân înghețate. Acestea sunt destinate coeziunii și planului de redresare post-pandemie. Viktor Orban insistă asupra deblocării complete a acestora. Și susține că ajutorul financiar pentru Ucraina nu ar trebui acordat din bugetul UE.