AKK a anunţat la finele anului trecut că în 2013 intenţionează să emită obligaţiuni în valută în valoare de 4-4,5 miliarde de dolari. Data la care ar urma să fie organizate aceste emisiuni va fi determinată de condiţiile de pe piaţă, precizează AKK.

Toate cele trei mari agenţi de rating internaţionale atribuie în prezent Ungariei un rating ‘BB plus’, primul rating din categoria junk (nerecomandat pentru investiţii).

Ungaria, cea mai îndatorată ţară din Europa Centrală, a accesat ultima dată pieţele internaţionale de obligaţiuni în 2011, iar până acum guvernul condus de Viktor Orban a informat că va emite obligaţiuni în valută doar după ce va ajunge la un acord cu creditorii internaţionali.

Ungaria a cerut încă din luna noiembrie 2011 un împrumut de tip preventiv între 15 şi 20 de miliarde de euro de la FMI şi UE, necesar pentru stabilizarea economiei ungare. Negocierile au fost blocate însă până în luna iulie 2012 din cauza îngrijorărilor exprimate de Comisia Europeană şi FMI faţă de independenţa băncii centrale.

Ungaria trebuie să finanţeze anul viitor obligaţiuni în valoare de 7,2 miliarde de dolari şi totodată să ramburseze către FMI 5,9 miliarde de dolari, aproape jumătate din această sumă ajungând la scadenţă în primul trimestru.
Sursa: Agerpres