Atât din punct de vedere economic, cât şi comparând pieţele monetare şi de obligaţiuni, Ungaria are deja o evoluţie proprie în Europa de Est.

O scădere a dinamicii PIB-ului începând din 2005, profituri în scădere ale companiilor în 2007 şi o inflaţie în continuare ridicată s-au aflat în contrast puternic cu situaţia din restul Europei de Est, unde s-a înregistrat în mod constant o creştere economică ridicată; abia în ultimele trimestre această zonă s-a confruntat cu o inflaţie ridicată.

Din această cauză, nu este de mirare că, în ultimii cinci ani, piaţa de acţiuni ungară se află mult în urma vecinelor ei est-europene. Pentru această perioadă, mai evidentă a fost subperformanţa obligaţiunilor maghiare. Dintre cele mai probabile patru candidate la aderarea la euro (Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria), şi moneda a înregistrat cea mai slabă evoluţie a cursului în Ungaria. Celelalte trei monede au crescut relativ continuu şi marcant în raport cu euro, dar forintul maghiar se află la nivelul de la mijlocul anului 2003.

Cum vede Raiffeisen Capital Management (RCM) evoluţia viitoare? În prezent, imaginea economiei naţionale pe termen lung nu reprezintă un prilej pentru încetarea alertei.

Foarte probabil, creşterea PIB va rămâne în 2008 la circa 2,2%, mult sub aşteptările OECD (2,6%), însă faţă de 2007 se va îmbunătăţi uşor. În acelaşi timp, inflaţia ridicată şi salariile reale în scădere puternică forţează banca centrală şi guvernul să dea întâietate luptei contra inflaţiei faţă de stimularea creşterii economice. Oricum, o destindere se va instala doar încet. Inflaţia în luna ianuarie, cu 7,1% pe an, s-a aflat din nou mult peste ţinta de 3%. De aceea, luând în considerare piaţa de obligaţiuni şi  slăbirea forintului, se anticipează alte majorări ale dobânzii de referinţă, cu aproximativ 0,5%. Totuşi, RCM consideră aceste aşteptări exagerate şi în prezent sesizează oportunităţi bune de cumpărare, mai ales în privinţa obligaţiunilor cu termen mediu. Se pare că alte deprecieri posibile ale forintului datorate cursului se vor menţine totuşi între nişte limite.

Bazându-se pe analizele bottom-up privind companiile, în ciuda problemelor economiei naţionale, RCM mizează pozitiv pentru piaţa de acţiuni ungară şi supraevaluează în prezent Ungaria. Superperformanţa acţiunilor ungare de la începutul anului confirmă această evaluare. Sunt favorizate mai ales companiile orientate spre export. Dacă forintul va scădea în continuare, acestea vor profita suplimentar. Chiar dacă recuperarea economică va mai dura ceva timp, există deja oportunităţi investiţionale bune în domeniile selectate.

«Imaginea economiei pe termen lung nu reprezintă prilej pentru încetarea alertei.»
Gerhard Aigner, general manager Raiffeisen Capital Management