La finele lunii decembrie, BCE a acordat credite pe trei ani în valoare de 489 miliarde de euro, la o dobândă de 1%, unui număr de 523 de bănci. Obiectivul principal al programului a fost să ajute băncile care nu au acces la pieţele de finanţare. Însă o serie de bancheri şi obseratori încep să-şi pună semne de întrebare cu privire la consecinţele programului BCE.
Una din principalele îngrijorări este posibilitatea ca băncile care au beneficiat de credite de la BCE să fie spuse unor interferenţe poiltice şi regulatorii. La aceasta se adaugă dorinţa băncilor de a nu fi percepute drept beneficiare a unor programe de ajutor

Deşi BCE nu a divulgat numele băncilor care au împrumutat bani, potrivit WSJ pe lista băncilor care au refuzat BCE se află nume precum Deutsche Bank AG şi Barclays PLC.

‘ Din punct de vedere al reputaţiei, faptul că nu am luat niciodată bani de la guvern ne-a făcut atât de atractivi cu mulţi clienţi din întreaga lume încât am fi foarte reticenţi să renunţăm la acest lucru’, a declarat directorul general de la Deutsche Bank, Josef Ackermann.

De asemenea, o serie de bănci importante din Marea Britanie, inclusiv Barclays, Standard Chartered PLC şi Lloyds Banking Group PLC, au optat să nu împrumute de la BCE. Unul din motivele pentru care băncile britanice nu au împrumutat bani de la BCE este că nu au avut nevoie de fonduri. În plus, directorii băncilor erau îngrijoraţi şi de posibilitatea deteriorării imaginii. ‘Nu am dorit să ne asumăm niciun risc’ ca reputaţia băncii să fie afectată prin acceptarea a cea ce ar putea fi descris ca fonduri de salvare, a declarat directorul general al unei bănci.

Anterior, Financial Times citând un studiu realizat de analiştii de la Morgan Stanley, a anunţat că băncile italiene, în frunte cu UniCredit, au fost cei mai mari utilizatori ai creditelor pe trei ani oferite în luna decembrie 2011 de Banca Centrală Europeană (BCE). Pe lângă băncile italiene, alţi beneficiari importanţi ai creditelor pe trei ani oferite de BCE au fost Royal Bank of Scotland, care a luat 5 miliarde de euro via subsidiara sa olandeză, şi băncile spaniole. Morgan Stanley estimează că băncile spaniole şi-au asigurat o treime din nevoile lor de finanţare pentru acest an după ce au luat credite de aproape 25 de miliarde de euro de la BCE.
SURSA: Agerpres