"Reveniţi la bord, la naiba!" ("Vada a bordo, cazzo!"), i-a strigat ofiţerul din Paza de Coastă căpitanului de pe Costa Concordia în noaptea scufundării vasului, în încercarea de a-l convinge să se întoarcă şi să se ocupe de operaţiunile de salvare a celor 4.200 de pasageri. După ce discuţia dintre cei doi a fost făcută publică, în Italia au aparut chiar şi tricouri cu mesajul “Vada a bordo, Cazzo”.

Acum, replica tăioasă a fost preluată de ziarul italian conservator Il Libero, considerat simpatizantul fostului premier Silvio Berlusconi, şi folosită la adresa cancelarului german. Pe prima pagină a ziarului a fost publicată o caricatură în care Merkel apare într-o barcă, vâslind pentru a se îndepărta de un vas care se scufundă, numit "MS Europa Discordia". În aceeaşi caricatură, cineva îi strigă Angelei Merkel "Vada a bordo, cazzo!"

Caricatura sugerează că Merkel a abandonat salvarea euro şi uniunea monetară, scrie cotidianul german Der Spiegel. Imaginea a apărut în aceeaşi zi în care premierul italian Mario Monti i-a cerut Germaniei să contribuie mai mult la salvarea monedei unice, de pildă permiţând Băncii Centrale Europene să emită eurobonduri, care să ajute şi Italia să îşi micşoreze dobânda la care împrumută bani de pe pieţe. Guvernul german a exclus această variantă.