Insomnia a devenit o problema majora a societatii moderne. Scaderea, i ultima suta de ani, a duratei medii a somnului cu 20% echivaleaza cu tot atit mai putina hrana, aer sau apa. Specialistii din domeniul sanatatii atrag atentia asupra faptului ca pentru un organism viu, mai ales pentru cel uman, somnul este vital, iar lipsa prelungita a acestuia poate provoca moartea.
Cu toate acestea, omul modern isi propune sa doarma din ce i ce mai putin, considerind ca are lucruri mai importante de facut: i primul rind, sa-si cistige existenta si, daca se poate, sa-i ramina cit mai mult timp pentru recreare. Numai ca aceste satisfactii se obtin cu un cost mult prea ridicat pentru starea de sanatate si pentru calitatea vietii.
Se stie ca insomnia are itotdeauna consecinte asupra activitatii de a doua zi: performantele profesionale scad, apar tulburari ale memoriei, accidentele rutiere si cele de munca devin mai frecvente. De aceea, diagnosticul de insomnie nu este legat strict numai de durata somnului sau de cit de repede se adoarme, ci si de urmarile care apar a doua zi. Un somn neodihnitor, cu multe treziri peste noapte, are ca rezultat o stare de toropeala, disconfort si interminabile dureri de cap. intr-o asemenea situatie, este clar ca avem de a face cu un insomniac.
Insomnia, ca afectiune, poate sa apara itr-o situatie de stres, o situatie conflictuala, pe fondul unor traume psihice sau a unor maladii. Nu numai grijile zilnice, cum ar fi amenintarea somajului, un nou loc de munca sau emotiile unui examen sunt cauzatoare de insomnie, ci si pregatirile pentru plecarea i concediu. Fenomenul este absolut normal, pentru ca orice schimbare intervenita i cotidian, chiar si una pozitiva, conduce la stres, iar acesta, la nopti albe. Iar o noapte de nesomn, spun medicii, se recupereaza i nu mai putin de o saptamina.
Insomnia cronica poate dura ani de zile
Fiecare om a trecut i revista cel putin un episod de insomnie i viata. Durata pe parcursul careia aceasta s-a manifestat difera isa, de la individ la individ. Astfel, poate fi vorba de o insomnie ocazionala, care dureaza itre una si trei zile. Cea tranzitorie persista timp de o saptamina pina la trei saptamini si reprezinta o faza mai grava. Exista isa si insomnia cronica, avind durata de cel putin o luna, fara ca nimeni sa poata isa preciza un prag maxim al prezentei sale. Sunt cazuri i care dureaza chiar si ani de zile.
O persoana care trebuie sa prezinte la serviciu o lucrare foarte importanta, de care depinde promovarea sa i cadrul firmei, poate ghici cu usurinta ca nu va dormi bine cu o noapte iainte. Interesant este ca, desi este vorba de o afectiune predictibila, foarte multi oameni nu fac nimic pentru prevenirea si pentru tratarea ei. Doar 10% dintre insomniaci se prezinta la medic special pentru acest lucru, 20% discuta cu acesta despre o alta boala si, printre altele, pomenesc si de faptul ca dorm prost, i timp ce 70% nu amintesc deloc de aceasta problema.
Incidenta insomniei i lume, conform unor sondaje realizate i 100 de tari, are o medie cuprinsa itre 20% si 30%. Iar daca nu exista statistici speciale pentru Rominia, nu exista nici motive ca situatia din tara noastra sa nu se iscrie itre aceleasi limite. La noi se remarca isa o discordanta itre gravitatea consecintelor cauzate de insomnie si eforturile, ica insuficiente, facute pentru solutionarea acestora. Tocmai de aceea, compania Sanofi – Synthelabo, i colaborare cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, a lansat si i Rominia programul „Sleep and Health” dedicat medicilor de familie si pacientilor, impunind totodata i atentia acestora produsul Stilnox, considerat de zece ani somniferul numarul unu pe plan mondial. Este un produs care necesita prescriptie medicala, iar i regim de compensare, costul uni comprimat – echivalentului unei nopti de somn bun – este de numai 2.500 lei.    
Recomandari pentru prevenirea apariL?iei insomniei ocazionale
· Evitarea unui efort fizic intens cu aproximativ doua ore iainte de culcare.
· Evitarea unei cine bogate iainte de culcare, a cafelei si a bauturilor racoritoare care contin cafeina.
· Evitarea cititului i pat si a privitului la televizor din pozitie orizontala.
· Impunerea unei ore fixe de culcare si de trezire.
· Renuntarea la obiceiul de a recurge la alcool pe post de somnifer, asa cum procedeaza 28% din americani. Este o practica frecventa, isa daunatoare, deoarece alcoolul fie provoaca insomnia, fie, i cel mai bun caz, induce un somn de proasta calitate.