Pan-African Niger Company a semnat un acord cu statul vest-african pentru a explora urniu şi substanţe înrudite în perimetrele Ouricha 1 şi 2 şi Tegmert 1 şi 2 din regiunea Agadez. La ceremonia de semnare a acordului, ministrul minelor şi dezvoltării industriale din Niger, Omar Hamidou Tchiana, a declarat că grupul Pan-African Minerals este o referinţă la nivel mondial şi are capacitatea de a investi, puncte forte care l-au ajutat să obţină aceste autorizaţii. Ministrul a remarcat că grupul este implicat în unele ţări din Africa unde a obţinut succese convingătoare, incluzând aici Sierra Leone, Burkina Faso şi Coasta de Fildeş. Acordul, a spus acesta, este şi rezultatul vizitei făcute de preşedintele Nigerului, Mahamadou Issoufou, la Londra, unde a participat la un forum la care a invitat potenţiali investitori pentru ţara sa.

Compania controlată de Frank Timiş s-a angajat să investească în următorii trei ani o sumă minimă de 20 mil. dolari pentru evidenţierea obiectivelor de exploatare şi să efectueze orice lucrări necesare dezvoltării acestor obiective, pentru a dovedi existenţa depozitelor de uraniu şi de substanţe înrudite. Potrivit publicaţiei Newstime Africa, Frank Timiş a investit până acum prin intermediul grupului pe care îl conduce peste 4 mld. dolari în Africa şi a realizat peste 15.000 de locuri de muncă în Africa de Vest.

Pan-African Minerals a atras investiţii de peste 400 mil. dolari de la China Railway Materials (CRM) şi alte 1,5 mld. dolari de la Shandong, un alt gigant chinez. Recent, chinezii de la Tianjin Materials and Equipment Group Corporation (Tewoo) au anunţat că vor plăti aproape 1 mld. dolari pentru 16,5% din proiectul Tonkolili. Vestea a crescut fulgerător preţul acţiunilor African Minerals Limited (AML), cu peste 50%. Tewoo va plăti 990 mil. dolari pentru o „felie“ din cadrul proiectului, care se estimează că va avea o durată de viaţă de 60 de ani de minerit. Grupul lui Timiş a arătat că următoarea etapă a extinderii proiectului va implica o potenţială creştere a producţiei şi extinderea facilităţilor portuare curente de la Pepel, din provincia de nord a Sierra Leone.

African Minerals are un proiect minier în Sierra Leone, în care a investit peste 3 mld. dolari, Pan-African Minerals a investit alte miliarde de dolari în Burkina Faso, iar African Petroleum are proiecte în Senegal, Gambia, Coasta de Fildeş şi Sierra Leone.

SURSA: Newstime Africa

Citeşte şi VESTEA care i-a crescut cu 50% afacerile lui FRANK TIMIŞ în câteva ore