Peretele conceput de Vasile Silaghi, de 57 de ani, a fost denumit "Ansamblu multistrat de rigips cu straturi izolante încălzite" sau "gipscarton termopan" şi este realizat din două plăci de rigips între care se aşază o placă izolatoare formată dintr-un carton special, scrie Agerpres. Între cele două plăci de gipscarton mai sunt montate ţevile de distribuţie ale agentului termic pentru caloriferele din casă. În acest fel aerul dintre cele două plăci de rigips se încălzeşte şi circulă pe verticală, asigurând o izolaţie termică suplimentară faţă de cartonul folosit ca bază.

"Am testat acasă acest perete care poate fi asemuit cu un geam termopan. Economia de agent termic calculată este cuprinsă între 30 şi 50%, iar costurile de realizare sunt mici. Peretele permite obţinerea unei izolaţii termice şi fonice foarte bune. De asemenea, se elimină izolaţiile exterioare ce sunt realizate acum cu plăci din polistiren", a declarat, inventatorul Vasile Silaghi.

Potrivit acestuia, peretele izolant pe care îl propune se montează pe interiorul locuinţei. Efectele se văd imediat pe timp iarnă, când, spune inventatorul, diferenţele de temperatură între casă şi interiorul peretelui de gipscarton sunt de un grad Celsius. ‘Practic, în golurile din interior se obţine o barieră termică ce nu permite temperaturii de afară să interacţioneze cu cea din cameră’, a explicat Vasile Silaghi.

Inventatorul premiat la Salonul Internaţional de la Geneva a adăugat că este pasionat de problemele tehnice încă din copilărie. Chiar dacă nu are studii tehnice superioare, fostul muncitor constructor a avut mai multe invenţii pe baza unor observaţii şi idei desprinse din practică.

"Eu am mers la salonul de la Geneva pentru a-mi certifica, printr-un juriu de specialişti, un principiu de funcţionare al invenţiei mele. Sunt pasionat de invenţii de când mă ştiu, iar atunci când văd ceva spun că se poate îmbunătăţi şi caut o soluţie. Mă consider un om cu idei, care lucrează foarte mult după logică", a conchis inventatorul peretelui izolator.