Indicetul a avut loc duminică, 18 aprilie, atunci când oamenii legii l-au surprins pe român în timp ce oferea mai multor bărbați trei telefoane mobile, aceștia nefiind interesați însă de ele. Ulterior, românul a scos dintr-o geantă așezată pe o bicicletă un laptop pe care l-a oferit unui tânăr de 20 de ani, transmite stiridiaspora.ro.

Deși inițial i-a refuzat oferta românului, tânărul de 20 de ani s-a întors și a cumpărat laptopul și cele trei telefoane mobile, potrivit unui comunicat al Poliției din Hamburg.

Chestionat de polițiști, tânărul cumpărător a declarat că a cumpărat electronicele în schimbul sumei de 65 de euro. Având în vedere suma derizorie plătită, ofițerii au considerat că este vorba de bunuri furate și, astfel, l-au percheziționat pe vânzătorul de chilipiruri.

În geanta românului au fost găsite și alte produse electronice pentru care acesta nu a putut prezenta nicio justificare. Bărbatul a fost arestat, iar bunurile și banii au fost puse sub sechestru.

Criminalitatea organizată se extinde rapid în UE și este favorizată de pandemie

Conform unui raport dat publicității săptămâna trecută organizația europeană de poliție Europol, criminalitatea organizată se extinde în toate zonele Uniunii Europene, iar ameninţarea pentru UE şi cetăţenii săi nu a fost niciodată atât de mare.

Raportul relevă că există un mare pericol ca infractorii să exploateze, de asemenea, pandemia de COVID-19 şi efectele sale economice şi sociale pe termen lung. Acestea ar putea fi ”condiţii ideale” pentru infractori pentru a viza cetăţeni, companii şi entităţi publice.

Pe baza a mii de cazuri şi informaţii de la anchetatori şi servicii de securitate de pe teritoriul Uniunii Europene, experţii Europol au realizat o analiză cuprinzătoare.

Una dintre concluziile raportului este aceea că 70% din bandele şi reţelele infracţionale sunt active în cel puţin trei state membre UE. Cel puţin 40% dintre bandele infracţionale sunt implicate în traficul de droguri, de departe cea mai răspândită activitate infracţională în UE.

Studiul arată în mod clar un grad ridicat de organizare a bandelor infracţionale şi modul strâns în care lumea interlopă se împleteşte cu aspectele legale ale vieţii.

Bandele infracţionale sunt organizate aidoma companiilor, cu diferite niveluri de management. Peste 80% din reţelele infracţionale au folosit structuri de afaceri legale şi cel puţin 60% dintre bande au utilizat mita ca mijloc de a-şi continua afacerile.

Sursa foto: Dreamstime