Procurorul Cesar Suarez, ucis în Guayaquil

Tragedie în Ecuador! Miercuri după-amiază, pe 17 ianuarie, în orașul Guayaquil din sud-vestul Ecuadorului, un procuror care coordona ancheta privind atacul asupra unui post de televiziune a fost împușcat mortal. Acest oraș se confruntă cu probleme semnificative legate de criminalitate.

Cesar Suarez se ocupa de cazurile ce implicau crimă organizată transnațională în provincia Guayas, una dintre cele mai violente regiuni ale țării. Acesta a fost atacat miercuri după-amiază într-o ambuscadă în nordul orașului, relatează The Guardian.

Consiliul Magistraturii a condamnat acest atac printr-un comunicat. Instituția a precizat că Suarez se îndrepta către o ședință de judecată atunci când a fost ucis. Potrivit poliției, uciderea procurorului prezenta toate semnele unui asasinat organizat, adăugând că victima a suferit mai multe răni prin împușcare.

„Criminalii, teroriştii nu vor reuşi să ne oprească angajamentul faţă de societatea ecuadoriană. Facem apel la forţele de ordine să garanteze securitatea celor care îşi îndeplinesc atribuţiile”, a reacționat procurorul general al ţării, Diana Salazar, într-un video postat pe reţelele sociale.

Atacul pe care-l investiga Suarez a avut loc pe 9 ianuarie, în studioul televiziunii publice TC din orașul Guayaquil. Mai mulți bărbați înarmați și cu cagule au intrat în studioul televiziunii, amenințând jurnaliștii în timpul unei emisiuni în direct. În cadrul acestui incident, un cameraman a fost împușcat în picior, iar un alt angajat a suferit o luxație la umăr.

Criminalitatea este în creștere în Ecuador

Ecuadorul se confruntă cu o escaladare a violențelor și cu o criză de securitate amplificate de evadarea lui Fito, considerat cel mai periculos infractor din țară. În ultima săptămână, peste 200 de angajați ai închisorilor au fost luați ostatici, au avut loc explozii în mai multe orașe. De asemenea, au fost înregistrate răpiri de ofițeri de poliție.

Ca răspuns la această situație, președintele Daniel Noboa a declarat stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, inclusiv instituirea stării de asediu pe timp de noapte. Totodată, a desemnat 22 de grupuri criminale drept organizații teroriste.

Ecuador a fost considerată mult timp una dintre cele mai pașnice țări din America de Sud. În ultimii cinci ani însă, a experimentat o creștere semnificativă a ratei criminalități. A înregistrat un număr record de 7.878 de omoruri anul trecut. Această creștere este asociată cu prezența cartelurilor mexicane și a grupărilor mafiote străine care și-au stabilit baze în țară. Astfel, aceștia au transformat-o într-o rută-cheie pentru traficul de droguri.