Decizia președintelui american de a renunța la etapa australiană a călătoriei sale în Asia și, prin urmare, la summitul Quad de la Sydney, aduce unele îndoieli în politica australiană cu privire la seriozitatea SUA, informează Sky News.

Un summit al statelor Quad – Statele Unite, India, Australia şi Japonia – planificat pentru săptămâna viitoare la Sydney, a fost anulat după ce preşedintele Joe Biden a deciz că nu va participa la reuniune, a anunţat, miercuri, premierul australian Anthony Albanese, adăugând că discuţiile ar putea continua în timp ce liderii vizitează Japonia.

Un semnal că nu se poate conta pe Biden

Carr susține că decizia lui Biden este un semnal major că nu se poate conta pe președintele american, care nu „se poate distanța de luptele aprige de la Washington”. „Autoritatea președintelui SUA în afacerile mondiale poate fi uneori slăbită de luptele interne din Capitol Hill, dar și dintre Congres și Casa Albă”, a declarat Carr. Fostul ministru de Externe a mers mai departe, fâcând o evaluare a declinului cognitiv al președintelui Biden în contextul alegerilor prezidențiale din 2024.

Aceste alegeri au implicații majore pentru relația Australiei cu Statele Unite, mai mult decât ciclurile electorale anterioare. Washingtonul și-a îndreptat atenția spre regiunea Asia Pacific în mandatul președintelui Biden și a încheiat parteneriate istorice de securitate cu autoritățile de la Canberra, garantând linia strategică a Australiei pentru următoarele decenii. Dar, potrivit lui Carr, Australia este îngrijorată acum și în ceea ce-l privește pe favoritul republicanilor, domnul Trump, cât și în privința lui Biden.

Perspectivă terifiantă pentru Australia: un președinte de 86 de ani

„Cred că avem o alegere destul de înspăimântătoare aici. Pe de-o parte, îl avem pe Donald Trump și toate incertitudinile unui președinte care nu participă la briefing-uri, care inventează lucrurile, care disprețuiește aliații SUA din NATO. Pe de altă parte, democrații iau în calcul candidatura la președinție a unui om care are 80 de ani și va avea 85 sau 86 de ani la finalul următorului mandat”, a declarat fostul ministru de Externe. „Trebuie să existe o îndoială reală cu privire la fragilitatea președintelui Biden și la perspectiva ca actualul vicepreședinte, Kamala Harris, cam nervoasă și relativ neexperimentată, să fie acolo pentru a prelua conducerea”, a adăugat el.

Pacificul de Sud, arenă a confruntărilor

Preocupările majore ale Australiei se referă la modul în care o nouă administrație va aborda regiunea Pacificului. Pacificul de Sud a fost considerat o zonă retrasă din punct de vedere diplomatic după cel de-al Doilea Război Mondial, dar este o arenă din ce în ce mai importantă pentru ca puterile să concureze pentru influenţă comercială, politică şi militară. Quad (Dialogul Cvadrilateral de Securitate) este un grup informal ce promovează o regiune Indo-Pacific deschisă. Beijingul îl vede ca pe o încercare de a contracara influenţa sa crescândă în regiune. Prim-ministrul australian Anthony Albanese a declarat că liderii Australiei, Statelor Unite, Indiei şi Japoniei se vor întâlni în schimb, la summitul G7 din Japonia în acest weekend, după ce Biden a anulat vizita la Sydney, a doua etapă a apropiatului său turneu în Asia, care includea o vizită în Papua Noua Guinee.