Orașul din România care se află în Top 10 târguri de Crăciun din Europa

Un oraș din România a fost clasat în Top 10 al orașelor din Europa cu cele mai frumoase târguri de Crăciun. Este vorba despre târgul de Crăciun de la Craiova.

Bratislava, Slovacia

Cele trei piețe centrale ale orașului marchează sezonul festiv cu o gamă variată de activități, de la cumpărături în piața principală la patinaj pe gheață în Piața Hviezdoslavovo și panorame pitorești din vârful castelului Bratislava. Standurile din lemn decorate oferă bucate tradiționale slovace, inclusiv cârnați la grătar și clătite cu cartofi prăjiți.

Savourând festinul de mâncăruri tradiționale, cum ar fi „cigánska pecienka” (pui, carne de porc sau vită într-o chiflă) sau „Trdelník” (o prăjitură dulce), vă puteți bucura din plin de atmosfera sărbătorească.

Budapesta, Ungaria

Cele două piețe celebre din Budapesta, în Piața Vörösmarty și în apropierea Bazilicii Sfântul Ștefan, sunt renumite pentru ofertele lor variate de produse de artizanat și delicatese tradiționale de sezon, inclusiv gulașul îmbietor cu condimente picante, varza umplută, specialități de Hanukkah și Pálinka, un rachiu tradițional din fructe.

Simțiți farmecul iernii alunecând pe patinoarul mic situat lângă frumosul brad de Crăciun. Pentru a încheia ziua într-un mod relaxant, puteți vizita una dintre celebrele băi termale din Budapesta – o experiență sigură pentru a vă încălzi și a vă relaxa!

Copenhaga, Danemarca

Crăciunul în Copenhaga se află în cadrul parcului tematic Tivoli Gardens, unde mii de luminițe strălucitoare și arbori împodobiți oferă un spectacol feeric. Pe lângă acestea, tarabele cu mâncare servesc specialități precum sandvișuri cu friptură de porc, turtă dulce, budincă de orez și aebleskiver (clătite tradiționale daneze). De asemenea, tarabele nesfârșite expun diverse produse tricotate, articole de piele și obiecte de artizanat pentru vizitatori.

Craiova, România

În timp ce piața de Crăciun din București este poate mai cunoscută, Craiova de Crăciun reprezintă o adevărată bijuterie ascunsă a României, strălucind prin cele patru piețe publice tematice: Mihai Viteazul, Frații Buzești, Doljeana și Shakespeare. Căsuțele de Crăciun pictate cu ornamente speciale și o gamă variată de standuri cu produse alimentare și artizanat transformă acest oraș într-un loc al minunilor.

În piața Mihai Viteazul, vizitatorii vor găsi un decor elaborat, cu tematică inspirată din basmul Regina Zăpezii – un peisaj în culori reci, cu zăpadă, o figurină imensă a Reginei Zăpezii, un castel de poveste și un patinoar. În contrast, culorile calde și prezența unui Moș Crăciun vesel luminează Piața Frații Buzești. Barurile, restaurantele și hotelurile din jur se implică în atmosferă, decorându-și holurile și interiorul cu lumini și ornamente festive.

Dresda, Germania

Afirmând că este cea mai veche piață de Crăciun din Germania, Dresdner Striezelmarkt există de aproape 600 de ani. Aici veți găsi cântece, povești și câteva sute de tarabe decorate în mod festiv. În fiecare zi, Moș Crăciun și spiridușii săi deschid o fereastră pe un calendar pentru a număra zilele până la Crăciun. Printre bunătățile de Crăciun se numără stollen (pâine germană de Crăciun) și pflaumentoffel, o figurină comestibilă artizanală realizată din prune uscate.

Praga, Republica Cehă

Acest oraș găzduiește mai multe târguri de Crăciun, dar cele două pe care vi le recomandăm au loc în Old Town Square și în Piața Wenceslas, care se află la distanță de mers pe jos una de cealaltă. Colibele din lemn decorate în mod elaborat sunt pline de fețe de masă brodate, ornamente din sticlă, lumânări și alte obiecte de artizanat. Aromele de șuncă prăjită, cârnați și găluște de carne afumată pătrund în aer.

Alăturați-vă localnicilor pentru o cană de grog, un amestec festiv de rom, apă, lămâie și zahăr. În Piața Orașului Vechi, există un grajd cu animale vii, unde copiii sunt bineveniți să mângâie micile viețăți cu blană.

Salzburg și Viena, Austria

La aproximativ 2 ore de Viena cu trenul, orașul natal al lui Mozart, Salzburg, este un târg de Crăciun plin de muzică la Dom și Residenzplatz. Tarabele sunt pline cu obiecte de artizanat și bunătăți delicioase, inclusiv migdale prăjite, castane prăjite și mere coapte. Muzica live, povești, parade capricioase completează festivitățile. Rămâneți pentru noaptea de Anul Nou și bucurați-vă de un foc de artificii uimitor.

În Viena, veți găsi o mulțime de evenimente festive în timpul sărbătorilor, dar Wiener Christkindlmarkt din Rathausplatz este epicentrul Crăciunului aici. În fiecare an, o provincie austriacă diferită donează un brad de Crăciun pentru a fi expus în fața primăriei din Viena. Pe lângă vizitarea tarabelor din piață, copiii se pot plimba cu trenulețul cu reni, iar cuplurile se pot săruta sub Herzerlbaum (bradul inimii).

Strasbourg, Franța

Simțiți bucuria de a trăi la Strasbourg, renumita „Capitala Crăciunului”, unde mai multe piețe și sute de tarabe se întind pe străzile vechiului oraș. Nu ratați Christkindelsmärikat din Place Broglie, cea mai veche dintre piețe, fondată în 1570. Sorbiți vin fiert în timp ce savurați turtă dulce tradițională alsaciană, cârnați, baghetă flambată (pizza la foc de lemne) și bretzel (covrig).

Vilnius, Lituania

Acest târg de Crăciun din Vilnius, situat în istorica Piață a Catedralei, oferă dulciuri lituaniene, produse din ceară de albine, miere naturală și șosete și mănuși din lână realizate manual. Nu uitați să încercați fursecurile lituaniene din Ajunul Crăciunului, biscuiți cu mac de mărimea unei mușcături, serviți de obicei cu lapte cu semințe de mac în Ajunul Crăciunului.

De remarcat este fosta închisoare Lukiškės, care a fost complet reamenajată ca un tărâm al minunilor de sărbători. Această piață gastro de Crăciun oferă concerte live, DJ, o saună și un patinoar.

În loc de un brad tradițional, piața de Crăciun din Vilnius prezintă o instalație festivă realizată din ramuri de molid sustenabile, structuri metalice, ghirlande, oglinzi și alte materiale.  Tema decorativă a bradului este ținută secretă până la ceremonia de aprindere din 1 decembrie.

Zagreb, Croația

Peste 25 de piețe de Crăciun tematice acoperă străzile orașului în timpul lunii decembrie. Tarabele decorate în mod festiv sunt pline de ornamente colorate, eșarfe de lână, prăjituri de turtă dulce în formă de inimă, fluiere din lemn sculptate manual și alte obiecte de artizanat unice.

Bucătăria regională include kobasice (cârnați de porc), sarma (frunze de varză umplute cu carne tocată și orez) și strukli (produse de patiserie umplute cu brânză de vaci și smântână), care se asortează foarte bine cu kuhano vino (vin fiert îmbibat cu condimente și fructe uscate).