Semnalul de alarmă l-a dat centrul Maher (Center of Iranian National Computer Emergency Response Team) creat de Teheran pentru a contracara atacurile cibernetice. De câteva săptămâni, noul virus atacă tot mai multe calculatoare iraniene.

Experţii occidentali remarcă "simplitatea" acestuia în comparaţie cu cele care au lovit Iranul în urmă cu câteva luni. Cu toate acestea, el a provocat deja unele daune, conform ziarului amintit, care nu face precizări în acest sens.

Referitor la originea virusului, părerile sunt împărţite. Experţii americani se abţin de la evaluarea efectelor sale şi încearcă să înţeleagă în ce constă forţa sa distructivă.

"Simplitatea" virusului poate revela ‘originile sale interne’, presupune publicaţia italiană, speculând că fie că este vorba de hackeri dintre susţinătorii opoziţiei iraniene, fie ar avea legătură cu oficiali iranieni din unele instituţii ale Republicii Islamice, în opoziţie faţă de actualul regim de la Teheran.

Corriere della Sera ia în calcul şi scenariul potrivit căruia la originea virusului s-ar afla adversarii tradiţionali ai Iranului şi ai programului său nuclear, iar virusul în acest caz ar putea fi un nou atac cibernetic al Israelului pentru a împiedica activităţile nucleare, după Stuxnet şi Flame. Statul evreu întreprinde astfel de atacuri uneori de unul singur, alteori în cooperare cu SUA. Surse diplomatice la care face referire publicaţia italiană au confirmat că în astfel de acţiuni sunt implicate, din când în când, şi unele ţări europene.
Sursa: Agerpres