Studiul Com-COV, care analizează fezabilitatea utilizării unor vaccinuri diferite la prima doză și la rapel au descoperit că alternarea dozelor celor două vaccinuri a generat imunitate puternică, potrivit CNBC.

Aşa scăpăm de pandemie

Studiul a observat totuși că răspunsurile imune diferă în funcție de ordinea în care se face imunizare. Dacă prima doză este cea cu vaccinul Oxford-AstraZeneca, iar rapelul cu Pfizer-BioNTech, este generat un răspuns imun mai bun al celor două scheme mixte. Dozele vaccinurilor au fost administrate la patru săptămâni distanță, susțin cercetătorii.

„Ambele programe „mixte”(Pfizer-BioNTech urmate de Oxford-AstraZeneca și Oxford-AstraZeneca urmate de Pfizer-BioNTech) au indus concentrații mari de anticorpi împotriva proteinei IgG cu spike SARS-CoV2, când dozele au fost administrate la patru săptămâni distanță”, arată studiul.

„Acest lucru înseamnă că toate programele posibile de vaccinare care implică vaccinurile Oxford-AstraZeneca și Pfizer-BioNTech ar putea fi utilizate împotriva Covid-19”, este concluzia lor.

Anunţul specialiştilor despre vaccin

Un studiu similar al Oxford Vaccine Group din luna mai constata că amestecarea vaccinurilor anti-COVID poate avea eefecte secundare non-severe. Cercetătorii au cerut în mod aleatoriu participanților să primească fie două doze din același vaccin, fie o combinație de două vaccinuri, ambele la distanță de 28 de zile.

Studiul Oxford „mix-and-match” a fost lansat pentru prima dată în februarie, pentru a analiza dacă dozele alternative de vaccinuri Pfizer și AstraZeneca sporesc eficacitatea. Studiul nu a inclus vaccinul Johnson și Johnson, deoarece acesta necesită o singură doză.