Studiul realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, a fost publicat pe site-ul portalului științific EurekAlert. Potrivit sursei citate, pacienții care au fost infectați cu noul coronavirus și care și-au revenit, înregistrează o reacție a sistemului imunitar la propriile țesuturi și organe.

În acest context, specialiștii trag un semnal de alarmă. Această reacție poate duce la complicații autoimune pe termen lung. Totodată, se ia în calcul și apariția sindromului Guillain-Barré.

„Datele timpurii de cercetare arată că infecția cu SARS-CoV-2 poate duce la complicații autoimune pe termen lung și există dovezi că o serie de boli autoimune se numără printre consecințele SARS-CoV -2, inclusiv sindromul Guillain-Barré „, se arată în mesaj.

Profesorul Universității din Birmingham, Alex Richter a oferit și el o serie de explicații în acest sens. Potrivit acestuia, anticorpii depistați în rândul celor care au avut COVID-19 sunt similari cu cei care provoacă boli autoimune la nivelul pielii, inimii, dar și a mușchilor.

Cum se manifestă sindromul Guillain-Barré

„Anticorpii care au fost depistați la persoanele care au avut COVID-19 sunt similari cu cei care provoacă o serie de boli autoimune ale pielii, mușchilor și inimii”. În același timp, profesorul Richter a adăugat că problema relației directe dintre bolile autoimune și COVID-19 va fi investigată în viitor.

În ceea ce privește sindromul Guillain-Barré, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, acest sindrom este o afecțiune rară în care sistemul imunitar al unei persoane își atacă propriii nervi periferici.

De menționat este faptul că, în cazul persoanelor care se confruntă cu acest simptom, nervii care controlează mișcările musculare sau care transmit durerea, temperatura și senzațiile tactile pot fi afectați.

Toți acești factori pot duce la slăbiciune musculară, dar și la pierderea senzației la nivelul picioarelor sau a brațelor. Sindromul Guillain-Barré poate afecta oamenii la orice vârstă, dar este cel mai frecvent la adulți și bărbați.