Fondul va finanța proiecte care creează noi locuri de muncă și îmbunătățesc calitatea vieții de-a lungul coastelor Europei. Se va reduce birocrația, astfel încât beneficiarii să aibă cu ușurință acces la finanțare.
Maria Damanaki, comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit, a declarat: „Acest nou fond va accelera creșterea economică și va crea locuri de muncă în sector. Nu se vor mai cheltui bani pentru construirea unor nave mari. Pescăriile artizanale și acvacultura vor fi beneficiarele acestei orientări ecologice a bugetului pentru politica comună în domeniul pescuitului.”
Acest nou fond va înlocui nu doar fondul existent, Fondul european pentru pescuit, ci și câteva alte instrumente. Pachetul financiar propus este de 6,5 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.
În pofida cuantumului de 1,7 miliarde de euro cheltuit din anii ’90 și până în prezent pentru dezmembrarea navelor, flota UE suferă în continuare de supracapacitate, deoarece dezafectarea navelor a fost compensată de modernizarea tehnologică a flotei rămase.
Prin urmare, banii nu vor mai merge spre dezmembrare, ci vor fi utilizați pentru activități productive din punct de vedere economic și social. Diversificarea este una dintre ele. Până acum, inițiativele ascendente au dat rezultate excelente în domeniile legate de pescuit, de exemplu în prelucrare, catering sau turism. EMFF va consolida acest tip de inovare plasat sub responsabilitatea comunității. Deoarece flotele costiere artizanale rămân esența economiei multor comunități costiere, va fi intensificat ajutorul destinat sprijinirii lor.
De asemenea, noul fond va sprijini proiectele inovatoare, precum înlocuirea plaselor de pescuit cu unelte mai selective, în vederea reducerii capturilor aruncate înapoi în mare, sau dezvoltarea unor noi tehnologii care ar putea reduce impactul pescuitului și al acvaculturii asupra mediului.
Noul fond va fi utilizat pentru cofinanțarea, împreună cu statele membre, a proiectelor realizate. Bugetul total va fi alocat statelor membre în funcție de importanța sectorului pescăresc din fiecare țară.
Apoi, se vor aplica principiile gestiunii partajate între Comisie și statele membre. Fiecare stat membru elaborează un program operațional pentru perioada de programare, specificând modul în care intenționează să cheltuiască banii care îi sunt alocați. După ce Comisia aprobă acest program, statul membru decide exact care proiecte urmează a fi finanțate.
Atât eligibilitatea acțiunilor care urmează a fi sprijinite, cât și punerea în aplicare a programului sunt monitorizate de statele membre și de Comisie.

Te-ar putea interesa și: