Conform alertei lansate de către OMS în data de 20 noiembrie, este vorba despre fenomenul mondial de rezistenţă antimicrobiană.

Când apare și ce înseamnă acest fenomen

Rezistenţa la antimicrobieni apare atunci când bacteriile, virusurile, ciupercile şi paraziţii rezistă la efectele medicamentelor, precum antibioticele. Acest lucru face ca infecţiile obişnuite să fie mai greu de tratat iar riscul de răspândire a bolilor crește îngrijorător.

Un grup de înalt nivel „însărcinat să combată criza de accelerare a rezistenţei la medicamente” a fost lansat în data de 20 noiembrie, cu ocazia Săptămânii mondiale a conştientizării a rezistenţei la antibiotice.

Acest lucru a fost efectuat de către OMS, în colaborare cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură şi Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală.

Trebuie menționat că cei doi co-preşedinţi sunt premierul Bangladeshului, Sheikh Hasina, şi omologul său din Barbados, Mia Mottley.

La fel de periculoasă ca o pandemie

De asemenea, acest grup va aduna şefii de stat, miniştri şi lideri de companii şi organizaţii ale societăţii civile.

„Rezistenţa antimicrobiană poate părea mai puţin urgentă ca o pandemie, dar ea este la fel de periculoasă”, a transmis directorul general al OMS, în cadrul unei conferinţe de presă.

Conform celor spuse de către Tedros Adhanom Ghebreyesus, rezistenţa antimocrobiană este „una dintre cele mai mari ameninţări sanitare din epoca noastră”. Directorul general al OMS a avertizat că aceasta „ameninţă să distrugă un secol de progres medical şi să ne lase fără apărare contra infecţiilor care, astăzi, pot fi tratate uşor.”

Trebuie menționat faptul că antimicrobienii sunt arme esenţiale pentru a lupta împotriva bolilor la oameni, animale şi plante. Acestea includ antibiotice, antivirale, antifungice şi antiparazitare.

Conform estimării realizate de OMS, factori multipli, printre care folosirea excesivă a medicamentelor la oameni, pentru creşterea animalelor şi agricultură, precum şi lipsa de acces la apă potabilă, la salubritate şi la igienă, au amplificat ameninţarea rezistenţei antimicrobiene în lumea întreagă.

„Deşi antibioticele sunt un element-cheie, rezistenţa antimicrobiană include, de asemenea, rezistenţa la medicamente împotriva HIV, malariei, bolilor tropicale neglijate”, a explicat directorul general al OMS.