Un necunoscut, care spune că a fost în relaţii profesionale cu fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, revendică 84% din site-ul de socializare, în virtutea unui contract încheiat în aprilie 2003, potrivit unor documente judiciaire postate luni online, informează AFP.

Reclamantul, Paul Ceglia, care locuieşte în statul New York, afirmă că, potrivit unui contract încheiat cu Mark Zuckerberg acum peste şapte ani, pe când acesta era student la Harvard, i-ar reveni 84% din Facebook, precum şi 84% din toate veniturile încasate din aprilie 2003. Plângerea a fost depusă pe 30 iunie la un tribunal local, înainte de a fi transferată la Justiţia federală, la cererea Facebook şi a patronului său.

„Considerăm că acuzaţiile sunt lipsite de orice fundament şi le vom combate ferm”, a declarat un purtător de cuvânt al Facebook.

Pe 28 aprilie 2003, cu aproape un an înainte de lansarea site-ului de socializare, Zuckerberg ar fi stabilit prin contract să primească 1 000 de dolari pentru dezvoltarea, până pe 1 ianuarie 2004, a unui site internet numit „The face book”, din care ar deţine 50%, restul revenind lui Ceglia. Potrivit acestuia din urmă, ale cărui legături cu Zuckerberg n-au fost lămurite, contractul prevedea că partea sa urma să crească cu 1% pentru fiecare zi de întârziere după 1 ianuarie 2004, până la finalizarea site-ului. Facebook a fost operaţional pe 4 februarie, ceea ce înseamnă 34 de zile de întârziere.

Miza pentru Paul Ceglia este imensă: vara trecută, Facebook a anunţat oficial achiziţia de către compania rusă Digital Sky Technologies (DST) a unui pachet de 1,96% din acţiunile sale, pentru suma de 200 de milioane de dolari, iar capitalizarea reţelei sociale pe internet a fost evaluată la 6,5 miliarde de dolari. Facebook a anunţat peste 400 de milioane de membri activi.

Credibilitatea lui Ceglia poate fi totuşi pusă la îndoială: anul trecut, el a fost acuzat de justiţia din statul New York că a pus la cale o fraudă de peste 200 000 de dolari, după ce a oferit spre vânzare o cantitate de lemne de foc ce nu a fost livrată niciodată.

SURSA: Agerpres