Joi dimineață, Echipamentele cu transmitere automată a evenimentelor cosmice, amplasate în cadrul Stațiunii UAIC de Cercetări Fizico-Geografice şi Pentru Monitorizarea Calității Mediului Mădârja au surprins un micrometeorit care a căzut în județul Botoșani, conform calculelor făcute de specialiști.

Sursa citată precizează că evenimentul s-ar fi produs joi dimineaţă, în jurul orei 01,17, iar pentru prima dată de la instalare, echipamentele au surprins un micrometeoritul pe cerul Moldovei.

Specialiștii susțin că meteoritul a ajuns la sol cu viteza unui glonţ, dar nu putea cauza daune foarte mari. Acesta a străbătut cerul Moldovei și a căzut, undeva, în județul Botoșani. Oamenii din mai multe comune din județ spun că au auzit un zgomot foarte puternic.

De menționat este faptul că încă din anul 2019, acordul de colaborare cu Institutul Astronomic Român a introdus Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prin intermediul Stațiunii de Cercetare Mădârjac și a Facultății de Matematică, în rețeaua națională de monitorizare a meteoriților, Rețeaua M.O.R.O.I. – Meteorites Orbits Reconstruction by Optical Imaging.

Astfel, la momentul actual, în cadrul stațiunii funcționează un echipament modern de monitorizare a cerului (meteoriților) cu înregistrare și transmitere automată a evenimentelor cosmice înregistrate în partea centrală a Podișului Moldovei, potrivit monitorulbt.ro.

Un asteroid se apropie de Pământ

Nu este exclus ca și în perioada următoare să mai avem parte de fenomene astrologice extreme. NASA avertiza că un asteroid este urmărit cu atenție de astronomi în timp ce se apropie de Pământ.

Potrivit DailyStar, asteroidul a primit numele de „ucigătorul orașelor” în luna noiembrie 1999, iar până acum, dimensiunea sa nu este încă cunoscută. În condițiile în care suprafața sa este întunecată și nereflectorizantă, este dificil pentru astronomi să îi determine dimensiunea exactă.

Indiferent de dimensiune însă, NASA susține că asteroidul ar lăsa o adâncitură de mărimea unui oraș pe Pământ dacă ar intra în atmosferă. Conform astrologilor, asteroidul va trece în siguranță pe lângă Pământ la o distanță de 5.000.000 de kilometri – o apropiere în termeni astronomici, dar nimic care să ne îngrijoreze.

În ceea ce privește estimările acestora, următoarea dată când asteroidul se va apropia atât de mult de Pământ, presupunând că orbita sa nu va fi perturbată de o altă rocă spațială, va fi în jurul datei de 23 februarie 2150, mai arată sursa citată.