Kuzmin, 24 de ani, considerat a fi creierul din spatele troianului Gozi, riscă pedeapsa maximă de 95 de ani de închisoare, potrivit procurorului Preet Bharara, din Districtul de Sud al New York-ului.

Conform documentelor de urmărire penală, Kuzmin, care a fost arestat în Statele Unite, a doua zi după sosirea la San Francisco, şi-a recunoscut vinovăţia în mai 2011, fiind de acord sa coopereze cu autorităţile.

Ceilalţi doi inculpaţi – letonul Deniss Calovskis, alias Miami, şi românul Mihai Ionuţ Păunescu, alias Virus, au fost arestaţi la cererea procurorului districtului de Sud al New York-ului în ţările lor de origine, în noiembrie şi, respectiv, în decembrie 2012. Aceştia nu au fost încă extrădaţi în SUA.

Cei trei inculpaţi au folosit virusul Gozi şi alţi viruşi pentru a avea acces la informaţiile bancare în lumea întreagă inclusiv SUA, în scopul de a sustrage bani din conturile persoanelor fizice şi juridice.

Virusul a infectat circa 40.000 de calculatoare numai în SUA, inclusiv 160 aparţinând NASA, după cum arată documentele judiciare. Daunele rezultate se ridică la aproximativ 50 milioane dolari.

La ancheta FBI, care a început în 2010, au luat parte organismele de aplicare a legii şi servicii de informaţii din Letonia, România, Republica Moldova, Olanda, Germania, Finlanda, Elveţia şi Marea Britanie. În afară de reţinerea celor trei, au fost confiscate 51 de unităţi de echipamente tehnice (servere, laptop-uri, PC-uri şi hard discuri).
Sursa: Agerpres