Ce spune Hunor

“Este o situaţie relativă nouă, dar era de aşteptat fiindcă, după decizia Curţii Constituţionale, altă variantă nu prea exista. Trebuia să găsească o altă nominalizare şi tehnic, politic este varianta este cea mai simplă – să renunţe la această desemnare prim-ministrul şi să încerce o altă variantă. S-a mai întâmplat în trecut, când domnul Negoiţă a fost propus şi a dat înapoi mandatul, în 2009, preşedintelui Băsescu după câteva zile”, a afirmat liderul UDMR, pentru Agerpres.

Guvernul politic, cea mai bună alegere pe care o poate face Iohannis

“Acum, sigur, urmează să mergem mâine la consultări cu preşedintele Iohannis şi să vedem care sunt priorităţile. Are trei variante din punctul meu de vedere: ori încearcă şi coagulează o majoritate în jurul unui premier PNL, cu coaliţie de data aceasta şi nu guvern monocolor, cu care va merge până la sfârşitul anului, până la alegeri la termen; ori încearcă şi coagulează o majoritate pentru anticipate, renunţând la tot ce înseamnă OUG nr. 26; ori va propune pe cineva şi iese ce iese. Din punctul meu de vedere, a patra variantă nu prea există. Guvern tehnocrat tot guvern PNL va fi, că nu va fi susţinut doar la învestire. Dacă renunţăm la anticipate cu toţii, atunci va fi învestit un guvern, la un moment dat, dar tot guvern PNL va fi, tot guvern minoritar va fi, tot guvern asimilat va fi. De aceea, eu cred că cea mai bun variantă ar fi un guvern politic sau anticipate. Anticipate în sensul de a modifica doar chestiunile tehnice legate de alegerile parlamentare anticipate şi nimic mai mult, aşa cum a făcut Ludovic Orban prin acea ordonanţă de urgenţă”, a explicat Kelemen Hunor.

Dacă Ludovic Orban nu dădea OUG, aveam alegeri anticipate

“Dar, sigur, nu putem da înapoi ceasul, asta este viaţa, trebuie să găsim o soluţie pentru România şi în primul rând preşedintele trebuie să găsească o soluţie, vrând-nevrând, că nu este doar un notar la Palatul Cotroceni care se uită şi semnează când e de semnat ceva. Deci, ar trebui să fie mai implicat, mai dedicat căutării unei soluţii”, a concluzionat liderul UDMR.