Shell vrea să își achite datoria care se mărește pe zi ce trece, deoarece nu a reușit să își pună afacerile în ordine cu National Iranian Oil Company (NIOC) înainte ca Uniunea Europeană să impună embargo asupra importurilor de petrol, începând cu 1 iulie 2012.  

Compania speră să obțină aprobare din partea autorităților din SUA, Marea Britanie și Olanda – care vor fi presate să accepte termenii pe motive umanitare – pentru o „înțelegere de plată“ ce va permite finanțarea Cargill în livrarea de grâne către Teheran, în contul datoriei.

„Shell vrea să plătească ceea ce datorează NIOC. Vor să păstreze relații amiabile pentru ziua în care sancțiunile se vor ridica“, spun sursele citate. „O înțelegere de plată de acest fel e singurul mod prin care se poate merge mai departe. Compania se uită la mai multe opțiuni, dar principala este Cargill“, spun alte surse.

Nici Shell și nici Cargill nu au vrut să comenteze informațiile.

În zilele premergătoare impunerii embargoului de către Uniunea Europeană, Shell a continuat să cumpere țiței iranian, chiar dacă competitorii săi se opriseră deja. În vară, guvernul Marii Britanii a interzis plățile către Teheran prin transfer bancar. Sancțiunile interzic băncilor europene să direcționeze plăți pentru petrol spre Iran.

SURSA: Reuters