Deşi umorul domină o bună parte din conţinuturile online referitoare la misteriosul dictator, despre care nu se ştie nici câţi ani are, 28 sau 29, el a reuşit să trezească în ciberspaţiu o imagine mai fascinantă decât cea a tatălui său, defunctul Kim Jong-il.
Imaginea ciudată a lui Kim, cu burtă şi obraji proeminenţi, pieptănat în stil mohican şi purtând o uniformă simplă cu o insignă roşie gravată cu chipul tatălui său, a determinat în luna noiembrie publicaţia satirică The Onion să-l numească ”bărbatul în viaţă cel mai sexy în anul 2012”, titlu pe care Cotidianul Poporului din China l-a catalogat drept o batjocorire a personajului.
Pe principalele reţele de socializare, căutarea paginii lui Kim Jong-un este o sarcină dificilă, pentru că atât Facebook cât şi Twitter afişează zeci de conturi cu acest nume, însă aproape toate au fost create pentru a face o farsă. Dar liderul nord-coreean, spre deosebire de tatăl său, chiar are un o pagină pe Facebook ce pare a fi creată şi întreţinută de regim (https://www.facebook.com/pages/Kim-Jong-Un) şi pe care se înregistrează o activitate constantă.
După reuşita lansare recentă a unei rachete cu rază lungă de acţiune, care a plasat un satelit pe orbită, pe respectivul cont de Facebook a fost adăugat un album foto în care îl vedem pe ”Comandantul Suprem” fumând o ţigară în timp ce supervizează operaţiunea în faţa unor monitoare. Tot pe contul de Facebook vedem că a dat like pe paginile Asociaţiei prietenilor Coreii de Nord a statului spaniol şi pe pagina asociaţiei similare din Ţara Bascilor, dar şi pe pagina Asociaţiei chiliene de prietenie cu Coreea şi pe alte conturi de acelaşi fel. Aici mai regăsim şi alte poze cu activităţile sale, ştiri ale mass-media oficiale, precum cele ale agenţiei KCNA, cât şi filmuleţe realizate de unicul post de televiziune al regimului, KCTV.
Dar filmuleţele televiziunii nord-coreene au devenit populare cu ajutorul portalului Youtube odată cu începutul erei Kim Jong-un, marcată de numeroase evenimente pe care, de obicei, impenetrabila Coree de Nord le-a arătat lumii cu întârziere sau cu ţârâita.
Posturile uriminzokkiri, rodrigorojo1 şi stimmekoreas, cenzurate în Coreea de Sud vecină, sunt fereastra către exterior a televiziunii KCTV şi difuzează de obicei emisiunile acesteia traduse în engleză şi spaniolă, dar după mai multe ore sau zile de la difuzarea iniţială.
Dintr-o curiozitate greu de înţeles sau din devotament, tot mai mulţi internauţi subscriu pe Youtube la programele nord-coreene, ce prezintă documentare militare sau jurnale de ştiri în care prezentatoarea se emoţionează până la lacrimi atunci când pronunţă numele liderului. Cei mai îndârjiţi fani ai acestor programe nu pierd nici o ocazie de a vedea obişnuitele inspecţii televizate pe care liderul ţării le face prin cartierele de locuinţe, fabrici, unităţi militare, pe la diferite festivităţi şi pe oriunde găseşte ceva preţuit de-a lungul şi de-a latul ţării, însoţit, din luna iulie, de soţia sa Ri Sol-ju.
Apariţia publică a acesteia din urmă pare a fi o altă încercare prin care regimul, care nu a adus niciodată în prim-plan consoarta lui Kim Jong-il, doreşte să-şi modernizeze imaginea la începutul unui nou drum pe care Coreea de Nord, sub multe aspecte încă ancorată în epoca Războiului Rece, trebuie să-l parcurgă pentru a se adapta noilor vremuri. (Sursa: Agerpres)