75-7783-48_fotovin.jpgGere Attila Villány este o afacere de familie începută în 1986; vinurile acestui producător maghiar au primit deja mai multe premii internaţionale importante. Situate în sudul extrem al Ungariei, podgoriile lui Gere Attila se află în inima unei regiuni unde tradiţia cultivării viţei de vie este atestată încă de pe vremea romanilor, printr-o inscripţie care aminteşte de existenţa a 50 de hectare cultivate cu viţă de vie.

Recomandarea casei Vinexpert pentru această săptămână este un Cabernet Sauvignon Barrique din 2004, un vin de culoare roşie rubinie cu nuanţe de violet. Cu siguranţă, este o alegere sigură; alături de Chardonnay, Cabernet Sauvignon este unul dintre „brandurile“ cele mai cunoscute din lumea vinurilor – şi, foarte probabil, cel mai larg cultivat soi dintre vinurile roşii varietale.

Acest vin are o aromă echilibrată, amintind de fructele de pădure: mure, coacăze, afine şi, desigur, gustul pronunţat de tanin atât de specific pentru Cabernet Sauvignon; în plus, faptul că producătorul îşi învecheşte vinurile pentru o perioadă de 14-18 luni în butoaie noi de lemn de stejar intensifică gustul de tanin. Structura echilibrată, cu un buchet plin, intens şi copt, lasă un gust persistent de dulceaţă. Desigur, ca orice Cabernet Sauvignon bun, se maturează bine în sticlă, deci este un vin pe care îl puteţi pune la păstrare pentru anii următori. Însă atenţie – acest vin are în primii ani de la recoltare un gust foarte intens, care nu e pe placul tuturor. Abia la maturare îşi dezvăluie buchetul foarte amplu, deci, de fiecare dată când cumpăraţi un astfel de vin, încercaţi să luaţi unul vechi de cel puţin doi ani.

Nume: Cabernet Sauvignon Barrique
An: 2004
Culoare: roşu
Fel: sec
Soi: varietal
Ţara de origine: Ungaria
Podgoria: regiunea Villány
Preţ: 80 lei
Magazin: Galeria Vinexpert, Bd. Octavian Goga 24; www.evinoteca.ro