Un bărbat din Phoenix, Arizona, a murit, iar soţia sa se află în stare gravă la spital, după ce aceştia au ingerat fosfat de clorochină. Ambii au peste 60 de ani. Aceasta substanţă a fost promovată de preşedintele Donald Trump drept un posibil tratament pentru Covid-19, dar este folosită şi la curăţarea acvariilor, au atras atenţia medicii.

Clorochina este aprobată de către FDA (The Food and Drug Administration – agenţia americană responsabilă cu reglementarea alimentaţiei, medicamentelor sau cosmeticelor) pentru tratamentul malariei, lupusului şi artritei reumatoide, însă nu şi pentru tratamentul coronavirusului.

Medicii americani au subliniat că oamenii nu ar trebui să folosească auto-medicaţia în încercarea de a trata sau preveni coronavirusul: “Având în vedere incertitudinea din jurul Covid-19, înţelegem că oamenii încearcă să gasească noi modalităţi de a preveni sau trata acest virus. Dar auto-medicaţia nu este soluţia pentru a face asta.”

Declaraţiile lui Donald Trump despre clorochină drept un posibil tratament pentru coronavirus au condus şi la o atenţionare din partea oficialilor medicali din Nigeria, ţară unde s-au înregistrat deja trei cazuri de persoane ajunse la spital după o supradoză din această substanţă, potrivit CNN.

Trump, noi critici la adresa Chinei

În tot acest timp, preşedintele Trump continuă să lanseze critici mai mult sau mai puţin voalate la adresa Chinei.

Preşedintele Donald Trump a afirmat că este ”puţin contrariat” de atitudinea Chinei în privinţa coronavirusului, acuzând din nou Beijingul că nu a împărtăşit informaţii cruciale privind această epidemie, relatează AFP. Autorităţile chineze ”ar fi trebuit să ne informeze”, a apreciat duminică preşedintele american, care a repetat expresia ”virus chinez”, ceea ce irită puternic regimul de la Beijing.

Cu toate acestea, liderul de la Casa Albă a spus din nou că relaţia chino-americană este ”foarte bună”.