Reacţie la nivel înalt după scandalul provocat de Diana Şoşoacă în judeţul Iaşi!

Actul medical care trebuie derulat într-un mediu favorabil şi sigur

CNCAV (Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19) a a anunţat că dezaprobă „acţiunile care aduc atingere derulării procesului de vaccinare”, act medical care trebuie derulat „într-un mediu favorabil şi sigur”, în beneficiul cetăţenilor şi a sănătăţii publice.

„Este regretabil faptul că se încearcă aducerea campaniei de vaccinare într-o zonă a speculaţiilor, a răspândirii de informaţii false, acuzaţii nefondate şi calomnierea cadrelor medicale”, transmite CNCAV.

„Ca urmare a evenimentului înregistrat la un centru de vaccinare din comuna Răchiteni, judeţul Iaşi, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) face următoarele precizări: Este regretabil faptul că se încearcă aducerea campaniei de vaccinare într-o zonă a speculaţiilor, a răspândirii de informaţii false, acuzaţii nefondate şi calomnierea cadrelor medicale implicate în procesul de vaccinare a populaţiei.

Astfel de fapte se produc în contextul creşterii considerabile a ratei de infectare în rândul populaţiei şi a efortului depus în tot acest timp pentru susţinerea ritmului de vaccinare la nivel naţional. CNCAV dezaprobă ferm acţiunile care aduc atingere derulării procesului de vaccinare, act medical care trebuie derulat într-un mediu favorabil şi sigur, în beneficiul cetăţenilor, a sănătăţii publice”, transmit reprezentanţii CNCAV prin intermediul unui comunicat de presă.

„Aceste situaţii pot genera reale prejudicii morale şi profesionale specialiştilor din domeniul sănătăţii”

Personalul angrenat în procesul de vaccinare şi-a concentrat eforturile dedicate asigurării sănătăţii publice, constant, încă de la începutul pandemiei, iar preocuparea pentru asigurarea indicelui de acoperire vaccinală necesar limitării răspândirii maladiei COVID-19 „reclamă recunoaştere, respect şi apreciere” din partea tuturor celor care beneficiază de serviciile publice de sănătate.

„În acest sens, ne manifestăm întreaga susţinere şi încurajăm sesizarea imediată a instituţiilor abilitate asupra actelor care pot aduce atingere procesului de vaccinare şi siguranţei personalului care încadrează centrele de vaccinare, la nivel naţional.

Aceste situaţii pot genera reale prejudicii morale şi profesionale specialiştilor din domeniul sănătăţii, dar şi cetăţenilor care aleg vaccinarea, soluţia sigură şi eficientă pentru ajungerea la normalitate”, potrivit CNCAV.

Intimidările, ameninţările sau agresiunile de orice fel „nu îşi au locul şi nu trebuie să existe” în momentul exercitării actului medical sau a oricărei activităţi în general, transmite şi Colegiul Medicilor din România.

„Echipele de medici şi personal medical implicate inclusiv în procesul de vaccinare, precum şi în orice altă activitate medicală nu trebuie să fie împiedicate să îşi exercite atribuţiile, iar acestea, la rândul lor, să îşi desfăşoare activitatea cu profesionalism şi implicare pentru binele pacienţilor şi al societăţii în general”, potrivit Colegiului Medicilor.

Şoşoacă: Cea mai mare minciună a secolului

Reamintim că sâmbăta trecută, un grup de protestatari antivaccinare, în frunte cu senatoarea Diana Şoşoacă, a blocat accesul într-un centru de vaccinare deschis în comuna Răchiteni din judeţul Iaşi. Aceasta se află în scenariul roşu din cauza numărului mare de cazuri de COVID.

„Jos masca! Jos masca! Jos mascarada! La pușcărie! Primarul la pușcărie! Fără vaccinare!”, a scandat Diana Şoşoacă. Ea a transmis live pe Facebook protestul din comuna despre care susține că e circumscripția ei. „Cea mai mare minciună a secolului”, spunea senatoarea despre situația de la Răchiteni.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea