Cooperativa de credit Banca Populara Romana a mai pierdut un fir de care se agata pentru a scapa de lichidare. Viitorul BPR era strans legat de cel al Bancii Unirea, careia saptamana trecuta Banca Nationala a Romaniei i-a retras licenta de functionare.
Emil Botea, presedintele BPR si fost presedinte al Bancii Unirea, anunta, la inceputul lunii iunie, ca un grup de investitori adunati de prin Rusia, Singapore, Malaiezia sunt hotarati sa intinda o mana de ajutor Bancii Unirea aflata, de aproape un an de zile, in regim de supraveghere instituit de banca centrala. Banca Unirea se afla intr-o situatie cel putin ciudata. Nu avea rezerva minim obligatorie constituita, se afla sub interdictia de a mai deschide conturi pentru persoanele fizice, iar din august anul trecut, dupa demisia directorului general Ovidiu Pera, iesise din reglementarile BNR si in ceea ce priveste avizarea conducatorilor bancii. In plus, actionarul majoritar, cu aproape 80% din actiunile bancii, era o institutie falimentara: Banca Populara Romana, cu datorii restante de aproape un an de zile. Doua rapoarte intocmite de echipe ale BNR (in anul 1999 si 2000) au scos la iveala neregulile constatate la Banca Unirea, intre care si expuneri peste limita admisa, pentru societati comerciale aflate in relatii speciale cu banca.
Schema data publicitatii de Botea, in urma cu o luna, era simpla: investitorii, adunati de prin toate colturile lumii, cumparau actiunile BPR, participau la o majorare a capitalului Bancii Unirea si urmau sa se implice in redresarea activitatii BPR, prin preluarea obligatiilor catre creditori. Investitorii anuntati de Botea s-au evaporat, iar Banca Unirea a ramas descoperita in ceea ce priveste majorarea capitalului pana la limita minim admisa de lege: 150 miliarde lei, la data de 1 iunie 2001. In aceste conditii, Consiliul de Administratie al BNR a decis in ultima sedinta (joi, 28 iunie 2001) retragerea licentei de functionare a Bancii Unirea. O data cu aceasta, s-a pierdut o piesa importanta din jocul de puzzle al lui Botea. Dar presedintele BPR a castigat timp. Pe rolul instantei se aflau doua procese. Unul intentat de BPR impotriva BNR, care a respins cererea de autorizare ca o cooperativa de credit. Al doilea, intentat de un creditor-persoana fizica impotriva cooperativei de credit. BPR trage din nou de timp. Se pune la adapost de o sentinta definitiva privind intrarea in lichidare si onoreaza cererea creditorului. Procesul ramane, astfel, fara obiect. Botea a reusit sa mai obtina un ragaz. O noua actiune indreptata de un alt creditor (ale carui depozite trebuie sa fi ajuns la scadenta) impotriva cooperativei de credit nu mai poate fi solutionata pana la toamna, cand se termina vacanta judecatoreasca.
Daca in ceea ce priveste Banca Unirea efectele ridicarii licentei sunt minime (nu are deponenti persoane fizice, in afara poate de cativa salariati), nu acelasi lucru se poate spune despre BPR. Cei 20.000 de deponenti nu vor sti prea devreme ce se va intampla cu economiile lor. Lichidarea nu inseamna neaparat incasarea banilor, depozitele la BPR nefiind garantate. Pe de alta parte, este greu de crezut ca vor fi atrasi bani din exterior, pentru a repune pe picioare cooperativa de credit, in timpul procesului derulat cu Banca Nationala.