Sorin Mândruțescu, CEO al Oracle România, subsidiara locală al uneia dintre cele mai  mari companii din Statele Unite ale Americii este cercetat penal pentru o potențială mită de aproape 900.000 de euro și a fost nevoit să garanteze cu o proprietate pentru a obține cauțiunea. Mândruțescu ar fi luat banii pentru a facilita altor persoane obținerea unor contracte la prețuri preferențiale pentru produsele Oracle. Presa a scris că printre cei care ar fi dat banii și ar fi și mărturisit acest lucru în fața procurorilor sunt și nume sonore ca Tiberiu Urdăreanu, de la UTI sau Irina Socol,de la Siveco( condamnată anterior în alte dosare).

Foarte interesant, însă, este că în ecuație apar și instituții strategice ale statului român. este cazul Băncii Naționale a României și a Serviciului Român de Informații. Cele două instituții sunt cei mai mari clienți direcți ai Oracle. Faptul că cele două instituții lucrează direct cu Oracle, nu prin intermediari, îndepărtează orice supsiciune privind implicare în dosarul lui Mândruțescu.

BNR și SRI, au fost cei mai mari clienți direcți ai Oracle, după cum notează Profit.ro.

„Directoratul de Comunicații și Tehnologia Informației al SRI și Banca Națională a României sunt principalii clienți de stat direcți ai Oracle România SRL, subsidiara locală cu rulaj anual de circa 1 miliard de lei a gigantului multinațional IT omonim…Astfel, din analiza Profit.ro rezultă că, în ultimii 10 ani, respectiv între 2009 și 2018, Oracle România și-a adjudecat contracte de achiziții publice în valoare totală de circa 35,7 milioane lei. Din această sumă, cam 43% (15,25 milioane lei) reprezintă contracte încheiate cu UM 0296, adică cu Directoratul de Comunicații și Tehnologia Informației (DCTI) al SRI, iar 39,5% (14,11 milioane lei) – contracte cu BNR.”, amintește sursa citată.