„În urmă cu peste 20 de ani, când blocul estic se prăbuşea, cancelarul german Helmut Kohl dezvoltase o viziune privind modul în care lucrurile ar putea evolua. Ceva asemănător lipseşte în mod stringent astăzi şi cu cât mai mult durează această stare de fapt, cu atât mai scump costă aceasta şi cu atât mai tare se reduc posibilităţile de soluţionare”, a declarat Zoellick într-un interviu acordat săptămânalului WirtschaftsWoche.
Germania şi Franţa s-au aflat, în ultima vreme, în dezacord în ceea ce priveşte modul în care ar trebui să se facă recapitalizarea băncilor europene. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy urmează să aibă duminica aceasta, la Berlin, o întrevedere cu Angela Merkel, în încercarea de a ajunge la un acord. „Până la ora actuală, europenii au încercat să-şi regleze problemele prin infuzii de lichidităţi. Nu vreau să adopt o atitudine critică, însă aceasta nu a rezolvat problema, ci doar a amânat-o”, a atenţionat Zoellick, care a avut la rândul său, joi, o întrevedere cu Angela Merkel. Zoellick este de părere că soluţia trebuie să vină tocmai dinspre Germania, în condiţiile în care în Franţa se apropie alegerile prezidenţiale, Italia „traversează o zonă de turbulenţe”, iar Marea Britanie nu face parte din zona euro. Mai ales că, potrivit preşedintelui BM, Germania „joacă deja, în virtutea dimensiunilor sale teritoriale, un rol important în Europa”.
În ceea ce priveşte reticenţa populaţiei germane, care nu vrea să plătească pentru alte ţări, Zoellick a declarat că, după părerea sa, contribuabilii germani „regretă în special faptul că liderii politici nu le spun în ce direcţie ar trebui să meargă Europa”. Potrivit lui Zoellick, „este o chestiune fundamentală să se ştie dacă cetăţenii şi guvernele Europei doresc să construiască o uniune politică şi financiară, care să completeze uniunea monetară”.
Sursa: Agerpres